ITBM Logo

Antologi Drama Malaysia & Singapura

Antologi Drama Malaysia & Singapura

Antologi Drama Malaysia & Singapura
An Anthology of Malaysian & Singaporean Plays

RM 40.00 / RM 45.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869780
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 573

Beli sekarang ›

Menghimpunkan lapan naskhah drama Malaysia-Singapura, iaitu:

Drama dari Malaysia

Zakaria Ariffin - Raja Lawak, Muzikal Teja
Khalid Salleh - Kena Main, Gombal

Drama dari Singapura

T.T Dhavamani - Berapa Harga Cinta
Kua Pao Kun - Keturunan Laksmana Sida-Sida
Ng How Wee - Pulau
Aidli 'Alin' Mosbit - Impenjarament

Berahi Sukma

Berahi Sukma

Berahi Sukma

Mohd Fadzil Yusof
RM 35.00 / RM 40.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798998
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 449

Beli sekarang ›

Keikhlasan seorang pendidik, Ustaz Alim teruji lewat usahanya melangsungkan cita-cita membumikan pendidikan agama untuk bangsanya. Dengan kepercayaan bahawa dengan pendidikan ini, akan menjadi penawar kepada segenap masalah yang berlaku.

Qayyim seorang penuntut ilmu di madrasah yang diberikan petunjuk, mulai menekuni medan ilmu malah menemui sesuatu yang penting buat masa depannya. Justeru, dia bangkit daripada rasa "kehilangan" kepada jalan yang lebih membahagiakan.

Amen seprang pemuda, pencari ketenagan diri dan makna kewujudan. Bagai dibungkus rasa kesepian, dari arah yang selesa dia mencari ketenangan yang sebenarnya, yang menuntun diri kepada arah yang berbeza daripada apa yang diharapkan ayahnya.

Berahi Sukma, menuturkan realiti yang dikepung antara keinginan dan maksud kewujudan insan. Masing-masing berusaha menyelami kecenderungan, membenihi mimpi dan kenyataan dalam mencari kebahagian di dunia yang fana ini. Segalanya kembali kepada agama, berakar kepada pengabadian yang satu.

Wasiat Dari Langit Eropah

Wasiat Dari Langit Eropah

Wasiat Dari Langit Eropah

Dayana Chacho
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674600174
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 192

Beli sekarang ›

Wasiat Dari Langit memaknakan falsafah kehidupan dalam penceritaaannya. Resam persahabatan, erti pengorbanan malah nilai percintaan diadun sempurna pada setiap pengkisahan. Bermula dengan pergulatan rencam di desa, novel ini membawa pembaca menyantuni setiap deria rasa di bumi Eropah. Pengalaman-pengalaman berharga dikutip dan dituangkan ke dalam setiap langkah kehidupan dan sekali gus menguja rasa ingin tahu pembaca. 

Melalui Wasiat Dari Langit Eropah penulis menggambarkan pengembaraan bukanlah sekadar sebuah perjalanan, tetapi pengembaraan itulah yang bakal membuka rahsia sebuah wasiat penting dalam kehidupan. Hakikatnya, "perjalanan itu lebih baik dari sebuah ketibaan."

Kumpulan Cerpen Remaja: Tasbih Cinta Si Tua

Kumpulan Cerpen Remaja: Tasbih Cinta Si Tua

Kumpulan Cerpen Remaja: Tasbih Cinta Si Tua

Nurul Najwa Ahmad
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892344
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 90

Beli sekarang ›

Di celah-celah liku kehidupan, manusia sebagai pelakonnya ada yang disanjung, ada yang dipinggirkan. Kemiskinan hidup dan kecelaruan ekonomi seringkali membayangi penindasan dan kekejaman yang dimanipulasikan oleh kuasa dan nafsu.

Acuan teknik monolog dan rasa empati dalam buku ini mampu mencuit simapti khalayak pembaca untuk mendengar suara mereka -suara insan-insan kerdil..suara insan-insan terpinggir.

Cerpen-cerpn yang bersifat didaktik sedemikian wajar diberi ruang di hati para remaja masa kini agar kesedaran dan keinsafan sentiasa dekat di hati mereka.

"Yang baik dijadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan."

Kumpulan Cerpen: G.P.S

Kumpulan Cerpen: G.P.S

Kumpulan Cerpen: G.P.S

Salina Ibrahim
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869179
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 181

Beli sekarang ›

Di hadapannya...laluan yang lurus. Tampak lurus pada pandangannya, tetapi jujur dia tidak pasti, kalau dia meniti jalan yang lurus itu barangkali akan terus tersesat-barat enta ke mana-mana pula. Jalan yang tampak lurus tidak semestinya jalan yang sebenarnya.

Barangkali pula jalan yang disangkanya lurus selurus-lurusnya itu tidak demikian lurusnya. Sesat itu pasti akan membawa dia ke suatu jalan lain; atau mungkin dia harus kembali ke pangkal jalan demi memastikan dirinya berada di laluan yang sebenarnya?

Kumpulan Cerpen: Dusun

Kumpulan Cerpen: Dusun

Kumpulan Cerpen: Dusun

Nazel Hashim Mohamad
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892351
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 218

Beli sekarang ›

Kumpulan Cerpen: Dusun merupakan himpunan 20 buah cerpen yang ditulis dan pernah diterbitkan dalam majalah, akhabr dan buku sekitar tahun 1982-1998. cerpen-cerpen yang berlatarkan kehidupan masyarakat setempat pad adua dekad terakhir abad ke-20 dahulu ini banyak menyentuh isu keagamaan dan sikap manusia dalam menanggapi kehidupan segelintir individu.

Cerpen-cerpen yang terkandung dalam b uku ini ditulis daripada pengalaman dan pemerhatian perbiadi pengarang sebagai guru, pegawai pendidikan, orang kampung, dan pemerhati masyarakat. Kisah-kisah yang menyentuh soal pergolakan jiwa dan padat dengan unsur pengajaran ini memberikan kelainan berbanding dengan cerpen yang ada pada hari ini selain penggunaan ayat dan pengolahannya yang mempunyai gaya tersendiri. Membaca cerpen dalam buku ini akan menimbulkan persoalan demi persoalan kepada pembaca dan mengembalikan manusia kepada kepada kemanusiaannya.

 

 

Cinta Seorang YB

Cinta Seorang YB

Cinta Seorang YB

Azmah Nordin
RM 40.00 / RM 45.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892986
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 514

Beli sekarang ›

Cinta Seorang YB ialah milik semua. Jiwa dan raga seorang YB akan sentiasa didesak untuk meluhurkan kata-kata demi menyediakan sakinat untuk orang-orang yang dicintainya. Bukan senang untuk menjadi seorang YB yang cemerlang. Bukan juga mudah untuk memuaskan hari semua pihak. Kadang-kadang niat abik seorang YB akan dipandang serong yang kemudiannya ditambah lagi dengan umapt keji para politikus mush. Dunia seorang YB akan sentiasa dipandang dari dua sisi yang berbeza; hitam dan putih.

Sebenarnya menjadi seorang YB bukanlah mudah. Setiap waktu, YB akan sentiasa berfikir tentang orang-orang yang disayanginya. Perjalanan seorang YB juga bukanlah sentiasa berada di atas asfal yang selesa, tetapu banyak ranjau dan dusri yang merintangi. Memajukan dan mentamadunkan orang-orang yang dicintai pula bukanlah alang-alang halangannya. Jika ada yang suka, tentulah ada juga yang memandangnya dengan sinis. Jika ada yang menghulurkan tangan untuk sama-sama bangun bersama, tentulah ada juga tangan-tangan yang mengheret turun.

Namun, demi cinta seorang YB, itu semua bukanlah pematah semangat untuk orang-orang yang disayanginya.

Kumpulan Cerpen: Aura Haji Mahar

Kumpulan Cerpen: Aura Haji Mahar

Kumpulan Cerpen: Aura Haji Mahar

Abd. Razak Rezeki Othman
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869643
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 170

Beli sekarang ›

Membaca Kumpulan Cerpen: Aura Haji Mahar membawa kita berada di dalam cerita-cerita tersebut. Hal ini kerana dengan garapan bahasa mudah serta langgam naratif gaya konvensional, cerpen-cerpen yang terkandung dalam Aura Haji Mahar membuatkan kita terasa, berasa dan merasakan seakan-akan situasi dan kejadian yang dipaparkan begitu dekat dengan diri kita. Walaupuan golongan yang disasarkan penulis lebih tertumpu pada kalangan remaja, namun sebahagian kisahnya juga turut menjentik naluri dan pemikiran dewasa.

Kebijaksanaan penulis menghasilkan karya yang menyuntik minta dan keinginan membaca golongan remaja serta dalam masa yang sama menekankan unsur didaktik dalam setiap cerpen, mampu memecahkan tembok dominan aplikasi maya dan gajet yang mempengaruhi minda remaja dewasa ini.

Kumpulan Puisi: Amukan Hati

Kumpulan Puisi: Amukan Hati

Kumpulan Puisi: Amukan Hati

Sri Diah
RM 18.00 / RM 23.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869339
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 46

Beli sekarang ›

Amukan Hati memuatkan sebanyak 45 buah sajak nukilan penulis yang tidak asing lagi dalam negara, Sri Diah, Ternyata sajak-sajak yang terkandung dalam Amukan Hati ini pasti menyentuh jiwa pembacanya kerana Sri Diah bijak bermain dengan isu semasa yang pernah terjadi seantero dunia dengan olahan yang tersirat mampu membawa pembaca bersama-sama menyelami isi hatinya. Fahamilah dan hayatilah bait-bait indah percakapan melalui sajak-sajak Sri Diah. Sesungguhnya Amukan Hati dari wanita ini pasti akan mengoncang perasaan anda!

"Sebelum Allah murka elok kita berdiskus tentang budi
Atau kita kehilangan nur hingga hari mati
Tuhan, tolong sakiti kami, baru kami rasa nikmat sihat
Dan kembali pulang ke kamar peribadi, menimbang hati."

Matematik Semasa Sarapan

Matematik Semasa Sarapan

Matematik Semasa Sarapan

Cecilia Minden
Penterjemah: Zawiyah Mustafa
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869421
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Kamu mungkin menyedari bahawa sarapan membantu memberikan tenaga kepada tubuh
kamu untuk hari yang mendatang. Namun, tahukah kamu bahawa matematik dapat
membantu kamu membuat pilihan sarapan yang bijak? Bacalah buku ini untuk mengetahui
lebih lanjut tentang hubungan antara matematik dengan kesihatan kamu.

Siri Matematik Dalam Dunia Sebenar: Kesihatan dan Kesejahteraan ini memperkenalkan kepada pembaca beberapa cara matematik dapat membantu mereka membuat pilihan menyihatkan dalam dunia abad ke-21 yang semakin kompleks ini. Judul dalam siri ini ialah:

 •     Matematik di Kedai Runcit
 •     Matematik di Restoren
 •     Matematik Semasa Berkebun
 •     Matematik Semasa Bersenam
 •     Matematik Semasa Makan Malam
 •     Matematik Semasa Makan Tengah Hari
 •     Matematik Semasa Memasak
 •     Matematik Semasa Sarapan


Bagi mendapatkan panduan pembacaan kamu, lihat catatan yang akan membantu membina kefahaman dan kemahiran yang kamu perlukan pada abad ke-21:

 •     Kemahiran Pembelajaran & Inovasi


Kamu perlu mempelajari banyak perkara, tetapi kamu juga perlu mempelajari cara untuk belajar. Catatan ini membantuy kamu menggunakan pengetahuan yang ada dengan lebih baik dan lebih kreatif.

 •     Menempuh Abad ke-21


Kamu bukan sahaja belajar membaca, bahkan mempelajari matematik, sains dan kajian sosial. Kamu juga perlu belajar tentang dunia pekerjaan dan komuniti kamu. Catatan ini menerangkan hal yang berkaitan dengan perniagaan dan wang. Malah catatan ini memberi kamu panduan tentang cara yang dapat membantu diri kamu, komuniti serta dunia.

 •     Kemahiran Hidup & Kerjaya


Catatan ini menerangkan tentang kemahiran yang boleh kamu gunakan sepanjang hidup. Catatan ini juga memberi panduan tentang cara bekerja dengan orang lain, membuat keputusan dan mencapai matlamat hidup.


Matematik Semasa Memasak

Matematik Semasa Memasak

Matematik Semasa Memasak

Cecilia Minden
Penterjemah: Aniq Asyran Ahmad
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869445
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Adakah kamu suka memasak? Dengan pelbagai cara untuk mengukur ramuan dan
mengubah suai resipi, memasak ialah cara terbaik untuk berlatih kemahiran matematik kamu.

Bacalah buku ini untuk mengetahui cara menggunakan kemahiran matematik kamu di dapur.
Siri Matematik Dalam Dunia Sebenar: Kesihatan dan Kesejahteraan ini memperkenalkan kepada pembaca beberapa cara matematik dapat membantu mereka membuat pilihan menyihatkan dalam dunia abad ke-21 yang semakin kompleks ini. Judul dalam siri ini ialah:

 •     Matematik di Kedai Runcit
 •     Matematik di Restoren
 •     Matematik Semasa Berkebun
 •     Matematik Semasa Bersenam
 •     Matematik Semasa Makan Malam
 •     Matematik Semasa Makan Tengah Hari
 •     Matematik Semasa Memasak
 •     Matematik Semasa Sarapan


Bagi mendapatkan panduan pembacaan kamu, lihat catatan yang akan membantu membina kefahaman dan kemahiran yang kamu perlukan pada abad ke-21:

 •     Kemahiran Pembelajaran & Inovasi


Kamu perlu mempelajari banyak perkara, tetapi kamu juga perlu mempelajari cara untuk belajar. Catatan ini membantuy kamu menggunakan pengetahuan yang ada dengan lebih baik dan lebih kreatif.

 •     Menempuh Abad ke-21


Kamu bukan sahaja belajar membaca, bahkan mempelajari matematik, sains dan kajian sosial. Kamu juga perlu belajar tentang dunia pekerjaan dan komuniti kamu. Catatan ini menerangkan hal yang berkaitan dengan perniagaan dan wang. Malah catatan ini memberi kamu panduan tentang cara yang dapat membantu diri kamu, komuniti serta dunia.

 •     Kemahiran Hidup & Kerjaya


Catatan ini menerangkan tentang kemahiran yang boleh kamu gunakan sepanjang hidup. Catatan ini juga memberi panduan tentang cara bekerja dengan orang lain, membuat keputusan dan mencapai matlamat hidup.


Matematik Semasa Makan Tengah Hari

Matematik Semasa Makan Tengah Hari

Matematik Semasa Makan Tengah Hari

Cecilia Minden
Penterjemah: Zawiyah Mustafa
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869391
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Menikmati makan tengah hari yang menyihatkan dapat membantu kamu kekal bertenaga
dalam menghadapi hari kamu. Adakah kamu menyedari bahawa kemahiran matematik
dapat membantu kamu membuat pilihan makanan tengah hari yang menyihatkan? Bacalah
buku ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang penggunaan matematik dalam membantu
kamu membuat keputusan yang bijak semasa waktu makan tengah hari.

Siri Matematik Dalam Dunia Sebenar: Kesihatan dan Kesejahteraan ini memperkenalkan kepada pembaca beberapa cara matematik dapat membantu mereka membuat pilihan menyihatkan dalam dunia abad ke-21 yang semakin kompleks ini. Judul dalam siri ini ialah:

 •     Matematik di Kedai Runcit
 •     Matematik di Restoren
 •     Matematik Semasa Berkebun
 •     Matematik Semasa Bersenam
 •     Matematik Semasa Makan Malam
 •     Matematik Semasa Makan Tengah Hari
 •     Matematik Semasa Memasak
 •     Matematik Semasa Sarapan


Bagi mendapatkan panduan pembacaan kamu, lihat catatan yang akan membantu membina kefahaman dan kemahiran yang kamu perlukan pada abad ke-21:

 •     Kemahiran Pembelajaran & Inovasi


Kamu perlu mempelajari banyak perkara, tetapi kamu juga perlu mempelajari cara untuk belajar. Catatan ini membantuy kamu menggunakan pengetahuan yang ada dengan lebih baik dan lebih kreatif.

 •     Menempuh Abad ke-21


Kamu bukan sahaja belajar membaca, bahkan mempelajari matematik, sains dan kajian sosial. Kamu juga perlu belajar tentang dunia pekerjaan dan komuniti kamu. Catatan ini menerangkan hal yang berkaitan dengan perniagaan dan wang. Malah catatan ini memberi kamu panduan tentang cara yang dapat membantu diri kamu, komuniti serta dunia.

 •     Kemahiran Hidup & Kerjaya


Catatan ini menerangkan tentang kemahiran yang boleh kamu gunakan sepanjang hidup. Catatan ini juga memberi panduan tentang cara bekerja dengan orang lain, membuat keputusan dan mencapai matlamat hidup.


Matematik Semasa Makan Malam

Matematik Semasa Makan Malam

Matematik Semasa Makan Malam

Cecilia Minden
Penterjemah: Nurul Nadia Haron
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869414
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Berkongsi makanan pada penghujung hari boleh memberi keluarga kamu peluang untuk
mengukuhkan dan merapatkan hubungan, tetapi selalunya bukan mudah untuk
mengumpulkan semua ahli keluarga bersama. Bacalah buku ini untuk mengetahui beberapa
cara untuk mengumpulkan keluarga kamu di sekeliling meja untuk makan malam dan
menajamkan kemahiran matematik kamu pada masa yang sama!

Siri Matematik Dalam Dunia Sebenar: Kesihatan dan Kesejahteraan ini memperkenalkan kepada pembaca beberapa cara matematik dapat membantu mereka membuat pilihan menyihatkan dalam dunia abad ke-21 yang semakin kompleks ini. Judul dalam siri ini ialah:

 •     Matematik di Kedai Runcit
 •     Matematik di Restoren
 •     Matematik Semasa Berkebun
 •     Matematik Semasa Bersenam
 •     Matematik Semasa Makan Malam
 •     Matematik Semasa Makan Tengah Hari
 •     Matematik Semasa Memasak
 •     Matematik Semasa Sarapan


Bagi mendapatkan panduan pembacaan kamu, lihat catatan yang akan membantu membina kefahaman dan kemahiran yang kamu perlukan pada abad ke-21:

 •  Kemahiran Pembelajaran & Inovasi


Kamu perlu mempelajari banyak perkara, tetapi kamu juga perlu mempelajari cara untuk belajar. Catatan ini membantuy kamu menggunakan pengetahuan yang ada dengan lebih baik dan lebih kreatif.

 • Menempuh Abad ke-21


Kamu bukan sahaja belajar membaca, bahkan mempelajari matematik, sains dan kajian sosial. Kamu juga perlu belajar tentang dunia pekerjaan dan komuniti kamu. Catatan ini menerangkan hal yang berkaitan dengan perniagaan dan wang. Malah catatan ini memberi kamu panduan tentang cara yang dapat membantu diri kamu, komuniti serta dunia.

 

 • Kemahiran Hidup & Kerjaya


Catatan ini menerangkan tentang kemahiran yang boleh kamu gunakan sepanjang hidup. Catatan ini juga memberi panduan tentang cara bekerja dengan orang lain, membuat keputusan dan mencapai matlamat hidup.


Matematik Semasa Bersenam

Matematik Semasa Bersenam

Matematik Semasa Bersenam

Cecilia Minden
Penterjemah: Aniq Asyran Ahmad
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869452
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Adakah kamu suka bersenam? Pernahkah kamu menghabiskan senaman yang lama dan tertanya-tanya tentang jumlah kalori yang telah kamu bakar atau sejauh mana kamu telah lakukan? Bacalah buku ini untuk mengetahui bagaimana kemahiran matematik kamu dapat membantu memastikan program kecergasan kamu berada di landasan yang betul.

Siri Matematik Dalam Dunia Sebenar: Kesihatan dan Kesejahteraan ini memperkenalkan kepada pembaca beberapa cara matematik dapat membantu mereka membuat pilihan menyihatkan dalam dunia abad ke-21 yang semakin kompleks ini. Judul dalam siri ini ialah:

 •     Matematik di Kedai Runcit
 •     Matematik di Restoran
 •     Matematik Semasa Berkebun
 •     Matematik Semasa Bersenam
 •     Matematik Semasa Makan Malam
 •     Matematik Semasa Makan Tengah Hari
 •     Matematik Semasa Memasak
 •     Matematik Semasa Sarapan


Bagi mendapatkan panduan pembacaan kamu, lihat catatan yang akan membantu membina kefahaman dan kemahiran yang kamu perlukan pada abad ke-21:

 •     Kemahiran Pembelajaran & Inovasi


Kamu perlu mempelajari banyak perkara, tetapi kamu juga perlu mempelajari cara untuk belajar. Catatan ini membantuy kamu menggunakan pengetahuan yang ada dengan lebih baik dan lebih kreatif.

 •     Menempuh Abad ke-21


Kamu bukan sahaja belajar membaca, bahkan mempelajari matematik, sains dan kajian sosial. Kamu juga perlu belajar tentang dunia pekerjaan dan komuniti kamu. Catatan ini menerangkan hal yang berkaitan dengan perniagaan dan wang. Malah catatan ini memberi kamu panduan tentang cara yang dapat membantu diri kamu, komuniti serta dunia.

 •     Kemahiran Hidup & Kerjaya


Catatan ini menerangkan tentang kemahiran yang boleh kamu gunakan sepanjang hidup. Catatan ini juga memberi panduan tentang cara bekerja dengan orang lain, membuat keputusan dan mencapai matlamat hidup.


Matematik Semasa Berkebun

Matematik Semasa Berkebun

Matematik Semasa Berkebun

Cecilia Minden
Penterjemah: Zawiyah Mustafa
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869407
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Berkebun ialah cara yang baik untulk berhubung dengan alam semula jadi, dan juga cara yang baik untuk menggunakan kemahiran matematik kamu. Sama ada kamu melukis gamabr rajah bagi kebun baharu atau mengira jumlah air yang diperlukan oleh anak benih kami, kemahiran matematik kamu dapat membantu tanaman kamu membesar. Bacalah buku ini untuk mengetahui lebih lanjut bagaimana berkebun dapat membantu kamu menuai hasil yang lazat dan kemahiran matematik yang lebih baik!

Siri Matematik Dalam Dunia Sebenar: Kesihatan dan Kesejahteraan ini memperkenalkan kepada pembaca beberapa cara matematik dapat membantu mereka membuat pilihan menyihatkan dalam dunia abad ke-21 yang semakin kompleks ini. Judul dalam siri ini ialah:

 •     Matematik di Kedai Runcit
 •     Matematik di Restoren
 •     Matematik Semasa Berkebun
 •     Matematik Semasa Bersenam
 •     Matematik Semasa Makan Malam
 •     Matematik Semasa Makan Tengah Hari
 •     Matematik Semasa Memasak
 •     Matematik Semasa Sarapan


Bagi mendapatkan panduan pembacaan kamu, lihat catatan yang akan membantu membina kefahaman dan kemahiran yang kamu perlukan pada abad ke-21:

 • Kemahiran Pembelajaran & Inovasi


Kamu perlu mempelajari banyak perkara, tetapi kamu juga perlu mempelajari cara untuk belajar. Catatan ini membantuy kamu menggunakan pengetahuan yang ada dengan lebih baik dan lebih kreatif.

 • Menempuh Abad ke-21


Kamu bukan sahaja belajar membaca, bahkan mempelajari matematik, sains dan kajian sosial. Kamu juga perlu belajar tentang dunia pekerjaan dan komuniti kamu. Catatan ini menerangkan hal yang berkaitan dengan perniagaan dan wang. Malah catatan ini memberi kamu panduan tentang cara yang dapat membantu diri kamu, komuniti serta dunia.

 • Kemahiran Hidup & Kerjaya


Catatan ini menerangkan tentang kemahiran yang boleh kamu gunakan sepanjang hidup. Catatan ini juga memberi panduan tentang cara bekerja dengan orang lain, membuat keputusan dan mencapai matlamat hidup.


Matematik di Restoran

Matematik di Restoran

Matematik di Restoran

Cecilia Minden
Penterjemah: Nurul Nadia Haron
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869438
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Makan di restoran boleh menjadi cara terbaik untuk menikmati makanan yang lazat dan menemani rakan dan keluarga. Dengan semua pilihan menu, mungkin agak suakr untuk membuat pilihan hidangan. Bacalah buku ini untuk mengetahui cara kemahiran matematik dapat membantu kamu membuat pilihan yang menyihatkan apabila makan diluar.

Siri Matematik Dalam Dunia Sebenar: Kesihatan dan Kesejahteraan ini memperkenalkan kepada pembaca beberapa cara matematik dapat membantu mereka membuat pilihan menyihatkan dalam dunia abad ke-21 yang semakin kompleks ini. Judul dalam siri ini ialah:

 •     Matematik di Kedai Runcit
 •     Matematik di Restoren
 •     Matematik Semasa Berkebun
 •     Matematik Semasa Bersenam
 •     Matematik Semasa Makan Malam
 •     Matematik Semasa Makan Tengah Hari
 •     Matematik Semasa Memasak
 •     Matematik Semasa Sarapan


Bagi mendapatkan panduan pembacaan kamu, lihat catatan yang akan membantu membina kefahaman dan kemahiran yang kamu perlukan pada abad ke-21:

 •  Kemahiran Pembelajaran & Inovasi


Kamu perlu mempelajari banyak perkara, tetapi kamu juga perlu mempelajari cara untuk belajar. Catatan ini membantuy kamu menggunakan pengetahuan yang ada dengan lebih baik dan lebih kreatif.

 • Menempuh Abad ke-21


Kamu bukan sahaja belajar membaca, bahkan mempelajari matematik, sains dan kajian sosial. Kamu juga perlu belajar tentang dunia pekerjaan dan komuniti kamu. Catatan ini menerangkan hal yang berkaitan dengan perniagaan dan wang. Malah catatan ini memberi kamu panduan tentang cara yang dapat membantu diri kamu, komuniti serta dunia.

 • Kemahiran Hidup & Kerjaya


Catatan ini menerangkan tentang kemahiran yang boleh kamu gunakan sepanjang hidup. Catatan ini juga memberi panduan tentang cara bekerja dengan orang lain, membuat keputusan dan mencapai matlamat hidup.


Matematik di Kedai Runcit

Matematik di Kedai Runcit

Matematik di Kedai Runcit

Cecilia Minden
Penterjemah: Nurul Nadia Haron
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869384
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Membelanjakan wang kamu dengan sebaik-baiknya di kedai runcit ialah suatu perkara yang mencabar. Selain memastikan kamu miendapat hasil tani dan daging segar, kamu perlu memerika label pada makanan bungkus dan melakukan perbnadingan harga. Ketahui bagaimana kamu dapat menggunakan kemahiran matematik kamu untuk menguasai seni membeli-belah barangan runcit.

Siri Matematik Dalam Dunia Sebenar: Kesihatan dan Kesejahteraan ini memperkenalkan kepada pembaca beberapa cara matematik dapat membantu mereka membuat pilihan menyihatkan dalam dunia abad ke-21 yang semakin kompleks ini. Judul dalam siri ini ialah:

 • Matemattiki di Kedai Runcit
 • Matematik di Restoren
 • Matematik Semasa Berkebun
 • Matematik Semasa Bersenam
 • Matematik Semasa Makan Malam
 • Matematik Semasa Makan Tengah Hari
 • Matematik Semasa Memasak
 • Matematik Semasa Sarapan

Bagi mendapatkan panduan pembacaan kamu, lihat catatan yang akan membantu membina kefahaman dan kemahiran yang kamu perlukan pada abad ke-21:

 • Kemahiran Pembelajaran & Inovasi

Kamu perlu mempelajari banyak perkara, tetapi kamu juga perlu mempelajari cara untuk belajar. Catatan ini membantuy kamu menggunakan pengetahuan yang ada dengan lebih baik dan lebih kreatif.

 • Menempuh Abad ke-21

Kamu bukan sahaja belajar membaca, bahkan mempelajari matematik, sains dan kajian sosial. Kamu juga perlu belajar tentang dunia pekerjaan dan komuniti kamu. Catatan ini menerangkan hal yang berkaitan dengan perniagaan dan wang. Malah catatan ini memberi kamu panduan tentang cara yang dapat membantu diri kamu, komuniti serta dunia.

 • Kemahiran Hidup & Kerjaya

Catatan ini menerangkan tentang kemahiran yang boleh kamu gunakan sepanjang hidup. Catatan ini juga memberi panduan tentang cara bekerja dengan orang lain, membuat keputusan dan mencapai matlamat hidup.

 

Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

Tang Yun
Penterjemah: Peng Jek Mor
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892054
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 34

Beli sekarang ›

Siri yang mampu menjadi bahan bacaan awal kanak-kanak. Terdapat enam judul dalam siri ini. iaitu:

 •     Bidadari Kecil
 •     Saya Sayang Awak
 •     Wuuu...!
 •     Ibu, Peluklah Saya!
 •     Berudu Besar
 •     Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

“Ibu, Peluklah Saya!”

“Ibu, Peluklah Saya!”

“Ibu, Peluklah Saya!”

Miao Ying
Penterjemah: Peng Jek Mor
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892023
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Siri yang mampu menjadi bahan bacaan awal kanak-kanak. Terdapat enam judul dalam siri ini. iaitu:

 •     Bidadari Kecil
 •     Saya Sayang Awak
 •     Wuuu...!
 •     Ibu, Peluklah Saya!
 •     Berudu Besar
 •     Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

Wuu…!

Wuu…!

Wuu…!

Xiao Mao & Tang Yun
Penterjemah: Peng Jek Mor
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892047
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 40

Beli sekarang ›

Siri yang mampu menjadi bahan bacaan awal kanak-kanak. Terdapat enam judul dalam siri ini. iaitu:

 •     Bidadari Kecil
 •     Saya Sayang Awak
 •     Wuuu...!
 •     Ibu, Peluklah Saya!
 •     Berudu Besar
 •     Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

Saya Sayang Awak

Saya Sayang Awak

Saya Sayang Awak

Xiao Mao & Tang Yun
Penterjemah: Peng Jek Mor
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892030
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Siri yang mampu menjadi bahan bacaan awal kanak-kanak. Terdapat enam judul dalam siri ini. iaitu:

 •     Bidadari Kecil
 •     Saya Sayang Awak
 •     Wuuu...!
 •     Ibu, Peluklah Saya!
 •     Berudu Besar
 •     Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

Bidadari Kecil

Bidadari Kecil

Bidadari Kecil

Xiao Mao & Tang Yun
Penterjemah: Peng Jek Mor
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892016
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Siri yang mampu menjadi bahan bacaan awal kanak-kanak. Terdapat enam judul dalam siri ini. iaitu:

 •     Bidadari Kecil
 •     Saya Sayang Awak
 •     Wuuu...!
 •     Ibu, Peluklah Saya!
 •     Berudu Besar
 •     Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

Berudu Besar

Berudu Besar

Berudu Besar

Xiao Mao & Tang Yun
Penterjemah: Peng Jek Mor
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892009
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 36

Beli sekarang ›

Siri yang mampu menjadi bahan bacaan awal kanak-kanak. Terdapat enak judul dalam siri ini. iaitu:

 • Bidadari Kecil
 • Saya Sayang Awak
 • Wuuu...!
 • Ibu, Peluklah Saya!
 • Berudu Besar
 • Gadis Kecil Berkerudung Merah yang Pelupa

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Tubuh Manusia

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Tubuh Manusia

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Tubuh Manusia
Human Body

Penterjemah: Ani Izzuani Mohd Kassim
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798103
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Sains ialah satu daripada subjek yang paling menarik. Pada masa yang sama, sains juga cukup rumit hingga mengelirukan seseorang dengan plebagai konsep dan fakta yang tidak terkira banyaknya. Seperti nama buku Saya Ingin Tahu Tentang Sains ialah siri berasaskan sains seperti Kimia, Bunyi, Perubatan, Elektrik, Daya & Gerakan dan sebagainya. 

Setiap buku menjelaskan banyak perkara tentang topik tersebut dan pelabgai unsur secara terperinci melalui gambar dan ilustrasi yang menarik. Bagi menambahkan keseronokan membaca buku ini, terdapat juga uji kaji yang bukan sahaja menjelaskan pelbagai konsep, malah turut memudahkan pembaca untuk memahami pelbagai perkara. 

Judul dalam siri ini: 

 • Alam Semesta
 • Bahan Kimia
 • Bom
 • Bumi
 • Bunyi
 • Cahaya
 • Daya & Gerakan
 • Elektrik
 • Haba
 • Komputer
 • Komunikasi
 • Lautan
 • Magnet
 • Masa
 • Nanoteknologi
 • Penerbangan
 • Pengembaraan Angkasa Lepas 
 • Pepejal, Cecair & Gas
 • Perubatan
 • Robot
 • Sel
 • Teknologi Manusia
 • Tubuh Manusia
 • Udara

 

Pena dan Pedang;Wawancara bersama Edward Said oleh David Barsamian

Pena dan Pedang;Wawancara bersama Edward Said oleh David Barsamian

Pena dan Pedang;Wawancara bersama Edward Said oleh David Barsamian
The Pen and The Sword

Amir Muslim
Edward Said
David Barsamian
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674304102
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 154

Beli sekarang ›

Buku ini menampilkan lima wawancara bersama cendekiawan dan pengkritik ternama Palestin, Edward Said (1935-2003). Wawancara yang dikendalikan oleh David Barsamian, Pengarah Alternative Radio ini meliputi berbagai-bagai topik daripada karya legenda beliau, Orintalism hinggalah kepada bidang muzik dan budaya popular. Perbualan kedua-dua tokoh ini dilakukan antara tahun 1987 hingga 1994. Tempoh tersebut merupakan era yang sanagt penting dalam pergerakan pembebasan palestin. Dengan penuh kearifan dan kepetahan, Edward melontarkan penjelasan beliau mengenai jenayah pendudukan Israel dan pengkhianatan kepimpinan PLO terhadap umat Palestin.

Ekoran Perjanjian Oslo pada tahun 1993, Edward memberitahu Barsamian,"Gagasa tentang memori kolektif kini dengan pantas ditolak meskipun oleh orang Palestin sendiri, Hal itu sesuatu yang tidak dapat saya terima." Daripada himpunan wawancara ini, menjelmalah sebuah sejarah yang menghantui jiwa, sarat dengan pengetahuan tentang kehilangan dan keinginan untuk melihat keadilan untuk rakyat Palestin, dan betapa kita perlu segera memahami konflik yang berlaku pada hari ini.

Edward W. Said berkhidmat sebagai Profesor Bahasa Inggeris dan Kesusasteraan Bandingan di Columbia Univerisiti sebelum menghembuskan nafas terakhir pada tahun 2003. Antara kasya beliau yang terkenal termasuklah Orintalism, The Qustion of Palestine, Covering Islam, After the Last Sky, dan Humanism and Domocratic Criticism.

Pada mualanya, orang mungkin bertanya: "Apa perlunya siri wawancara ini dengan seorang penulis yang prolifik lagi dikenali ramai seperti Edward Said?". Satu daripada jawapannya ialah buku ini mengatasi buku-buku yang pernah diterbitkan sebelum ini dari segi menyingkap diri lelaki yang ebrada di sebalik nama Edward Said. Sebahagian besar karya Edward Said bersifat ilmiah dan analitis, tetapi hampir-hampir tidak memperlihatkan keterkaitan antara penulis dengan kehidupannya. Soalan-soalan simpati David Barsamian membantu menghubungkan keterpisahan ini. Wawancara dalam buku ini unik kerana perkaitan yang disingkapnya antara empunya diri dengan gagasannya."

Kumpulan Puisi: Warung Kopi

Kumpulan Puisi: Warung Kopi

Kumpulan Puisi: Warung Kopi

Ismail Mohamad
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869674
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 77

Beli sekarang ›

Di hujung desa, warung kopi menjadi titik temu pengunjung yang berkongsi ribuan kisah. Ada yang bergebang tentang hal politik, berita dunia hatta khabar angin yang tidak berhujung pangkal. Namun, dalam kumpulan puisi ini, ianya merupakan titik temu pengalamannya menulis puisi hampir 30 tahun yang dihimpunkan melalui buku pertamanya. dari seorang remaja yang mula membaca buku puisi pertamanya di kedai gunting rambut sehingga kini, Ismail Mohamad menghimpunkan puisi-puisi bertemakan kemanusiaan, ketuhanan, dan juga patriotisme.

Kumpulan Skrip Drama Pentas: Penyu Menangis Siapalah Tahu

Kumpulan Skrip Drama Pentas: Penyu Menangis Siapalah Tahu

Kumpulan Skrip Drama Pentas: Penyu Menangis Siapalah Tahu

Awang Abdullah
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674600532
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 71

Beli sekarang ›

Kumpulan skrip drama pentas ini bermuat enam buah skrip drama pentas. Kesemua skrip yang pernah dipentaskan di pelbagai arena ini, khususnya dalam kalangan pelajar ini, mengetengahkan pelbagai kisah yang menarik. Ketokohan penyair berjiwa rakyat - J.M Aziz - diketengahkan lewat skrip "Penyu Menangis Siapalah Tahu". Ancaman dan cabaran yang dihadapi bahasa Melayu dipaparkan lewat skrip "Digarhayu Bahasaku". Semangat kebangsaan/patriotik diperlihatkan lewat skrip "Gema Merdeka". Pengorbanan dan kasih ibu ayah diperlihatkan melalui skrip "Ibu Itu Sukma yang Mengalir Tenang". Skrip "Kuih Bulan dan Pesta Tanglung" memaparkan kemaharajaan Cina pada zaman silam. Akhir sekali, diperlihatkan semangat kebangsaan lewat skrip "Tuk, Tuk, Tuk!".

Kesemua skrip itu sarat dengan pemikiran dan persoalan yang diadun dalam bahasa yang mudah difahami dan sesuai dengan khalayak sasarannya- pelajar. Aspek kasih sayang, hormat-menghormati, patriotik, berani, kesungguhan, bersatu padu, kecintaan, dan sebagainya sangat berguna untuk menuntunpara pelajar menjadi anggota masyarakat yang berakhlak pada masa depan. Lebih daripada itu, keenam-enam skrip itu sesuai dijadikan sebagai latihan oleh para pelajar untuk membentuk keyakinan apabila berdepan dengan khalayak.

Kumpulan Puisi: Kudus Kesturi

Kumpulan Puisi: Kudus Kesturi

Kumpulan Puisi: Kudus Kesturi

Shamsudin Othman
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869100
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 54

Beli sekarang ›

Kumpulan Puisi: Kudus Kesturi menghimpunkan 45 buah puisi pengucapan hati nurani yang lahir daripada fitrah diri penulis sebagai manusia dan atas rasa tanggungjawab amar makruf nahi mungkar. Rangkuman luahan yang dilahirkan tercatat dalam kesedaran pengabdian dirinya melalui keindahan kata-kata yang dapat kita tatap. Puisi-puisi yang terhimpun dalam buku ini adalah suara manusiawi yang terkesan daripada juzuk rasa insaniah seorang hamba terhadap semua kebesaran ciptaan Tuhan.

Cengkaman Hasrat

Cengkaman Hasrat

Cengkaman Hasrat

Rahman Shaari
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674600525
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 274

Beli sekarang ›

Keterlanjuran berlaku di mana-mana. Keterlanjuran menjadi punca masalah besar sejumlah manusia. Dalam hal-hal tertentu, keterlanjuran merupakan kesilapan mutlak, dan orang yang terlanjur itu tidak dapat berpatah balik. Novel ini berkisah tentang Nitasuri yang hadir ke dunia kerana keterlanjuran ibnuya Rayini. Rayini kesal. Dia perlu terus melangkah ke hadapan, menghadapi pelbagai cabaran dan dugaan. Dia akhirnya mencari Mustaffa, tetapi lelaki itu mengatakan dirinya tidak terlibat, malah katanya mustahil terlibat.

Memang Rayini tahu, selain Mustaffa, Shahab berada dengannya pada malam dia terlanjur itu. Adakah Mustaffa menafikan penglibatannya kerana dia mahu lari daripada tanggungjawab? Apakah tindakan Shahab apabila dikatakan dirinya ialah punca tunggal Rayini hamil dan melahirkan Nitasuri? Novel ini tidak hanya menekankan perkara itu, malah memberikan tumpuan terhadap masalah yang akan dihadapi Nitasuri sendiri, kerana setelah usia meningkat ke 13 tahun, nama bapanya akan ditiadakan dalam kad pengenalan.

Rupa-rupanya keterlanjuran Rayini membawa masalah yang lebih jauh. Bagaimanakah jalan penyelesaiannya? 

 

Bahasa Tuhan Sudah Mati

Bahasa Tuhan Sudah Mati

Bahasa Tuhan Sudah Mati

RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892870
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 124

Beli sekarang ›

Sebuah kumpulan puisi yang seimbang dari segi nada dan bentuknya secara keseluruhan, Seperti sebuah rumah, puisi-puisi dalam buku ini disusun dalam sebegini rupa dengan tujuan tertentu. Za'im Yusoff bertindak menjadi beranda dan pintu hadapan, Fadli Al-Akiti adalah ruang tamu yang penuh dengan koleksi filem dan potret yang banyak nostalgia dan renungan, manakala Muhd Iqbal adalah bilik bacaan yang menyimpan banyak suara-suara diam yang barangkali jarang tumpah ke telinga pengunjung rumah ini. - Karl Agan

Asalkan situasi-situasi yang bermacam-macam secara bertubi-tubi menganggu fikiran aku. Ada yang lembut mengajakku tenang. Ada yang tajam membuat aku bengang. Ada yang manis memujuk aku sayang. - Fynn Jamal

Antologi Puisi Gemersik Tiga

Antologi Puisi Gemersik Tiga

Antologi Puisi Gemersik Tiga

Usman Awang
Lim Swee Tin
Siti Zainon Ismail
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674600617
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 88

Beli sekarang ›

Tujuan antologi puisi ini ialah mengumpulkan karya-karya Usman Awang dan bersamanya, karya dua orang penyair yang lebih muda, yang memperlihatkan persamaan dengan karya Usman, dari segi tema atay gayanya. Oleh yang demikian antologi puisi ini juga bertujuan memperlihatkan warisan Usman sendiri; di suatu pihak menegaskan pengaruh baik Usman, dan di pihak yang lain menunjukkan perjuangannya yang masih diteruskan, dan diperlukan untuk Malaysia yang berbilang bangsa, yang berjati diri dan bangga dengan sastera dan sejarahnya.

Dalam usaha menyusun antologi puisi bersama ini kami sangat merasakan bahawa "zaman Usamn" (sekiranya zaman ini dapat dinamakan demikian) mengalir juga melalui karya ramai penyair. Puisi mereka yang bergema dengan ghairah keterlibatan Usman Awang." - SN Muhammad Haji Salleh.

Kumpulan Puisi: Mimpi-Mimpi Ida

Kumpulan Puisi: Mimpi-Mimpi Ida

Kumpulan Puisi: Mimpi-Mimpi Ida

Syahida Johan
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674600150
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 78

Beli sekarang ›

This collection of prose poems is Syahida's attempt to encapsulate her dreams, hopes, fears, as she reconciles the many jarring inconsistencies and vagaries of life, love and of growing up to become a woman. It is the voice of a young woman sharing with us her many dreams and adventures in life. - Prof. Dr. Solehah Ishak, Faculty of Film, Theatre & Animation, University Technology MARA.

Antologi Skrip Drama Pentas: Monolog 5 Negara

Antologi Skrip Drama Pentas: Monolog 5 Negara

Antologi Skrip Drama Pentas: Monolog 5 Negara

Penyelenggara: Khalid Salleh
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674600167
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 101

Beli sekarang ›

Antologi Skrip Drama Pentas: Monolog 5 Negara menampilkan skrip drama pentas lima pengiat seni Khalid Salleh (Malaysia), Ramli Prapanca (Indonesia), Zefri Ariff (Brunei), Noor Hasnah Adam (Singapura), dan Patr Weera (Thailand). Pementasan yang menemukan penggiat drama pentas dalam acara yang bertaraf ASEAN ini diharapkan akan dapat menyemarak perkembangan teater ASEAN dan membentuk satu kerjasama untuk memajukan teater ASEAN yang selama ini berkembang seperti dalam kepompongnya sendiri.

Khalid Salleh, tokoh teater, filem dan sastera dari Malaysia menampilkan monolog“Pretttt….” yang mengangkat nilai kebenaran dan kebohongan yang sangat akrab dengan kehidupan manusia. Asia Ramli Prapanca tokoh teater dari tanah Bugis-Makassar memperihalkan tentang sarung, busana mewakili budaya masyarakat Bugis dalammonolog “Kedatangan dalam Bungkusan”. Sarung memperlihatkan konsep ruang dantubuh dalam dua lubang, vertikal mahupun horizontal. Zefri Ariff dari Brunei Darussalam pula mengemukakan skrip “Sehelai Kain” yang mengangkat kisah pendobi yang menemui sehelai baju yang ada kesan darah, dan dari situ muncul pelbagai watak ilusi yang berdialog menata kisah masa lalu dan masa kini. Manakala Noor Hasnah Adam dari Singapura menampilkan monolog “Ala … mak nak cakap sikit aje...,” yang meluahkan perihal masyarakat Melayu dalam kehidupan marginal mereka di Singapura. Patr Weera seorang penggiat muda dari Thai menampilkan monolog “Sewaktu Menunggu Bas dalam Masa Empat Ratus Sekian Tahun Berikutnya” yang mempertanyakan hidup seolah-olah penantian yang tidak berkesudahan untuk bergerak ke suatu tempat lain yang tidak diketahui.

Antologi Puisi ASEAN: Suara Kemanusiaan

Antologi Puisi ASEAN: Suara Kemanusiaan

Antologi Puisi ASEAN: Suara Kemanusiaan
The Voice of Humanity

Diselenggarakan oleh: Mohammed Saleeh Rahamad
RM 40.00 / RM 45.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674600549
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 275

Beli sekarang ›

Antologi puisi ini bertunjangkan “Puisi: Suara Kemanusiaan” yang menjadi tema utama dalam Pertemuan Penyair ASEAN 2015. Selain bertujuan untuk dokumentasi dan sebagai bukti sejarah, antologi puisi ini diterbitkan untuk menghimpunkan kesemua puisi penyair yang terpilih dan melibatkan diri dalam Perhimpunan Penyair ASEAN 2015. Wakil-wakil penyair dari setiap negara ASEAN pastinya mempunyai aspirasi yang sama, iaitu mengidamkan keamanan dan kesejahteraan sejagat tanpa mengira bangsa, etnik, ideologi, dan bangsa. Kesepakatan suara tergambar dalam antologi puisi ini yang memiliki nilai sepunya terhadap rasa kemanusiaan.

Sangkuriang’s Love, Oedipus’ Longing

Sangkuriang’s Love, Oedipus’ Longing

Sangkuriang’s Love, Oedipus’ Longing
Cinta Sangkuriang Rindu Oedipus

Nisah Haron
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892764
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 208

Beli sekarang ›

Shorlisted for Malaysia Premier Literary Prize 2006/07

"Nisah Haron...approaches the peak of her maturity, her language grows sweeter and more casual...."

- A. Samad Said

Natrah: In the Name of Love

Natrah: In the Name of Love

Natrah: In the Name of Love

Fatini Yaacob
RM 65.00 / RM 70.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN:
Tahun terbit: 2011
Jumlah muka surat:

Beli sekarang ›

This is the biography of Natrah: a Dutch girl who was fostered and raised by a Malay woman. Her true story shook the world in 1950 for – unintentionally on her part – her case awakened the Malays to rise up and demonstrate; to defend Islam and to liberate themselves from the colonials.

A court decision forced her to return to the Netherlands. She became traumatized for the rest of her life after being immersed in Western culture, while her being was ingrained with the East. She was then made to become a child again when, in fact, she was already joined in marriage. She was eventually married three times, yet continued to hold the memory of Mansor Adabi close to her heart…

She entered adulthood in a state of confusion; her emotionally-damaging experiences made her wary of religion, the Malays and the issue of the riots up to the end of her life in 2009. She clung only to love to the extent her last wishes were that her body should not be buried, for fear that it would be claimed by many….

The Epic of Hang Tuah (Hard Cover)

The Epic of Hang Tuah (Hard Cover)

The Epic of Hang Tuah (Hard Cover)
Hikayat Hang Tuah

RM 250.00 / RM 265.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789830683300
Tahun terbit: 2010
Jumlah muka surat:

Beli sekarang ›

Written between 1641 and 1739, this epic reflects the aspirations, ability, attitudes, culture and manner of the Malay people who were respected and acknowledge by foreigners long before the Portuguese invasion of Malacca. It was Hang Tuah who said, "The Malays will never vanish from this world."

The Epic of Hang Tuah (Soft Cover)

The Epic of Hang Tuah (Soft Cover)

The Epic of Hang Tuah (Soft Cover)
Hikayat Hang Tuah

RM 50.00 / RM 55.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789830687100
Tahun terbit: 2011
Jumlah muka surat:

Beli sekarang ›

Written between 1641 and 1739, this epic reflects the aspirations, ability, attitudes, culture and manner of the Malay people who were respected and acknowledge by foreigners long before the Portuguese invasion of Melaka. It was Hang Tuah who said, “The Malays will never vanish from this world.”

Campeón

Campeón

Campeón

S. Othman Kelantan
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789830685700
Tahun terbit: 2010
Jumlah muka surat:

Beli sekarang ›

Campeón versa sobre el conflicto social de los Malayos de Pattani, resultando en tragedia. La crisis que acontece se debe al desco de venganza por el homicidio de alguien conocido como un héroe taurino. Los asesinatos se suceden en ambos bandos, conduciendo finalmente a un dramático desenlace. La novela Campeón ha sido llevada a la pantalla por U-Wei Haji Saari bajo el titulo Jogho.

   

Penterjemahan Sebagai Kerjaya

Penterjemahan Sebagai Kerjaya

Penterjemahan Sebagai Kerjaya
Translation as a Profesion

Daniel Gouadec
Penterjemah: Haslina Haroon
RM 45.00 / RM 50.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674306717
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 519

Beli sekarang ›

Penterjemahan sebagai Kerjaya bertujuan menerangkan dan menganalisis dunia sebenar terjemahan khusus profesional dengan mengambil kira kepelbagaian amalan, keadaan dan persekitaran. Buku ini menjelaskan sebab terjemahan profesional menjadi asas kepada komunikasi multimedia pelbagai bahasa. Buku ini turut menerangkan alaman kerja harian penterjemah profesional dan menjawab persoalan daripada mereka yang ingin melibatkan diri dalam kerjaya ini dan daripada penterjemah yang sudah pun terlibat dalam kerjaya ini, serta mereka yang ingin menjadi lebih berjaya dalam bidang ini. Selain itu, buku ini turut mengenal pasti dan membincangkan isu utama yang dihadapi oleh industri terjemahan pada masa kini, dan cuba menggariskan visi masa depan bagi kerjaya ini atau dengan lebih tepat lagi bagi semua cabang kerjaya ini.

Melatih Penterjemah

Melatih Penterjemah

Melatih Penterjemah
Training the Translator

Paul Kussmaul
Penterjemah: Dahlina Daut @ Mohmud
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674600556
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 196

Beli sekarang ›

Melalui penggunaan protokol fikir-sebut, buku ini bermula dengan mengkaji proses mental pelajar apabila mereka menterjemah. Proses yang kreatif dan berjaya boleh digunakan secara langsung untuk tujuan pengajaran, sementara proses yang tidak berjaya boleh digunakan untuk mengenal pasti bahagian yang memerlukan latihan. Seterusnya, kaedah yang boleh digunakan untuk menambah baik kecekapan penterjemah dibincangkan. Strategi yang ditawarkan adalah berdasarkan analisis pragmatik dan semantik teks dari sudut pandangan yang mempunyai fungsi, termasuk perkara praktikal seperti penggunaan kamus dan penilaian terjemahan analisis kesalahan. Buku ini disasarkan untuk guru di institusi yang melatih penterjemah, tetapi pelajar juga boleh memanfaatkan buku ini untuk latihan kendiri.

The Eternal Storm; Sekali Air Bah, Selamanya Pasir Berubah

The Eternal Storm; Sekali Air Bah, Selamanya Pasir Berubah

The Eternal Storm; Sekali Air Bah, Selamanya Pasir Berubah

Zulkifli Hamzah
Razak Aziz
Azy Morni
Aminuddin Zakaria
RM 120.00 / RM 125.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869964
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 143

Beli sekarang ›

The Eternal Storm; Sekali Air Berubah, Selamanya Pasir Berubah is a documentation of our experiences and insights into the worst floods in the history of Malaysia that took place at the end of December 2014. With over half a million people affected, massive rebuilding and development, physically, psychologically or emotionally, is required. The proceeds of this book will go towards the redevelopment of the communities located in the affected areas mentioned in this book.

Towards Academic Excellence in Perak: Strengthening the Human Capital

Towards Academic Excellence in Perak: Strengthening the Human Capital

Towards Academic Excellence in Perak: Strengthening the Human Capital
Menjana Pembangunan Akademik Negeri Perak: Ke Arah Kecemerlangan Modal Insan

Assoc. Prof. Dr. Shahrina Md Nordin
Assoc. Prof. Dr. Wan Fatimah Wan Ahmad
Dr. Yunus Mohd Nayan
Assoc. Prof. Dr. Abdul Malek Abdul Rahman
Dr. Noraini Ismail
Dr. Noor Aini Ahmad
Othman Mohd Yunus
Translated by: Fauziah Taib
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869957
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 231

Beli sekarang ›

The publication of this book is imperative for knowledge-sharing in the effort to intensify strategic efforts for overall academic improvement. The study, which was comprehensively conducted with a holistic research framework could provide an insight into the unresolved issues and challenges that significantly contribute to low academic achievement. The information and findings of the empirical study could be highly beneficial for the communities especially to those who are involved in the education sector. The study was contextualized within the Perak state situated in the Peninsular Malaysia.

Kuliah Terakhir

Kuliah Terakhir

Kuliah Terakhir

Randy Pausch
Penterjemah : Elainee Hassan
Penterjemah: Wan Norazah Wan Chik
RM 40.00 / RM 45.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892146
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 237

Beli sekarang ›

"Kita tidak boleh menukar kad yang kita dapat, tetapi boleh menukar cara kita mengerakkan tangan kita." - Randy Pausch

Ramai profesor telah menyampaikan kuliah bertajuk "Kuliah Terakhir". Profesor ini diminta untuk membayangkan kematian mereka dan merenungkan apa yang paling penting dalam hidup mereka. Ketika mereka berucap, khalayak pasti tidak dapat mengelak daripada memikirkan soalan yang sama. Apakah mutiara ilmu yang ingin disampaikan kepada dunia andainya kita mengetahui inilah peluang terakhir kita? Andai kata kita akan lenyap pada hari esok, apakah yang ingin kita tinggalkan sebagai warisan kita?

Apabila Randy Pausch, seorang profesor komputer sains dari Carnegie Mellon University diminta menyampaikan kuliah seperti itu, beliau tidak perlu membayangkan itu sebagai ceramah terakhirnya, kerana beliau baru sahaja di diagnosis dengan penyakit kanser yang boleh membawa maut. Namun kuliah yang disampaikan - "Mencapai Impian Zaman Kanak-Kanak"- bukan tentang menanti saat kematian. Kuliah ini memaparkan juga tentang memanfaatkan setiap detik (kerana "hanya masa yang kita ada...dan pada suatu hari nanti kita mungkin mendapati bahawa masa yang kita ada sebenarnya tidak sebanyak mana"). Ini adalah tentang kehidupan.

Dalam karya ini, Randy menggabungkan humor, inspirasi dan kebijaksanaan sehingga menjadikan kuliah beliau suatu fenomena dan menjadikannya sesuatu yang tidak dapat dilupakan. Karya ini merupakan sebuah karya yang harus dikongsi bersama generasi akan datang.

Rahsia Untuk Berjaya di Tempat Kerja: 10 Langkah untuk Cemerlang dalam Kerjaya

Rahsia Untuk Berjaya di Tempat Kerja: 10 Langkah untuk Cemerlang dalam Kerjaya

Rahsia Untuk Berjaya di Tempat Kerja: 10 Langkah untuk Cemerlang dalam Kerjaya
The Secrets of Success At Work: 10 Steps to A ccelerating Your Career

Richard Hall
Penterjemah : Asmayati Yahaya
Penterjemah: Mariyatunnitha Shari
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789830687230
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 139

Beli sekarang ›

Adakah anda mahu menjadi biasa sahaja atau yang luar biasa dalam kerjaya anda?

Inilah dia rahsia sebenar. Kata-kata mutiara dipelajari menerusi kerja keras selama bertahun-tahun di syarikat yang paling tinggi persaingannya di dunia. Syarikat inilah tempat anda menyemai dan menyuburkan bakat. Anda bukan sahaja akan kelihatan bagus, malah anda juga akan menjadi bagus sepertinya.

Tidak ramai yang mampu membina kerjaya yang memberi mereka apa yang selayaknya - kini anda juga mampu. Buku ini mengandungi 10 strategi utama untuk anda memulakan kerjaya anda, masa depan anda, kejayaan anda. Adakah anda sudah bersedia untuk menggapainya?

Bukan Pilihan Akhir

Bukan Pilihan Akhir

Bukan Pilihan Akhir

Suhaimi Jamaudin
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892320
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 103

Beli sekarang ›

Bukan Pilihan Akhir ialah sebuah novel yang menampilkan watak remaja bernama Salleh, pelajar sekolah berasrama penuh yang terpanggil atas tanggungjawabnya sebagai dai, untuk menyelesaikan masalah lepak di sebuah pondok di kampungnya.

Namun, niat murni Salleh mengundang pelbagai konflik dalam hidupnya. Apabila Salleh bergaul dengan mereka, Salleh telah terjebak dengan konspirasi kumpulan penagih dadah. Kejadian tersebut berlaku ketika dia pulang bercuti. Akibatnya, dia terpaksa melarikan diri dan berlindung di sebuah sekolah pondok. Salleh kemudiannya memilih untuk terus menuntut di situ sehingga berjaya melanjutkan pengajiannya ke Yaman dan pulang sebagai ahli agama yang disegani.

Pulau Perak – Exploring A Marine Treasure-trove

Pulau Perak – Exploring A Marine Treasure-trove

Pulau Perak – Exploring A Marine Treasure-trove

Izham Yusoff
Anuar Abdullah
RM 50.00 / RM 55.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892467
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 130

Beli sekarang ›

Bina Darulaman Berhad proposed the idea of exploring and conducting a preliminary assessment of a little-known geographical area in Kedah known as Pulau PErak for the purpose if ascertaining its biological diversity and potential for development. 

Prior to the expedition, four broad objectives were outlined and set up as the basis for exploration of the waters surrounding Pulau Perak: 

 • To conduct a structured exploration of Pulau Perak and document the processes used the findings obeserved. 
 • To identify new venues for local industry
 • To ascertain the vialibitlity of Pulau Perak as a new diving location to relieve "over diving" at the popular destinations.
 • To develop Pulau Perak as a model for an eco-travel destination that is supported by proper research. 

Halal: All that You Need to Know

Halal: All that You Need to Know

Halal: All that You Need to Know
ハラルをよく知るために

Yumi Zuhanis Has-Yun Hashim
RM 90.00 / RM 95.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9784877384470
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat:

Beli sekarang ›

Halal: All that You Need To Know is a collection of articles covering a diverse range Halal lifestyle from food to cosmetics, tourism to logistics and finance to pharmaceutics. Halal is defined as permissible by the Islamic law. It exists in many aspects of life and comes with its counterpart toyyebah (pure and clean).

It is a standard that all Muslims must adhere to achieve not only the worldly benefits but also the spiritual gain towards being closer to the Creator. Nevertheless, its wholesomeness is applicable and increasingly accepted across communities and cultures. The Halal industry itself is a huge and exciting market which involves many stakeholders form policy makers, raw material suppliers, manufacturers, retail and consumers. Each is responsible in ensuring the successful Halal pipeline. Contributors are authors affiliated with the International Institute for Halal Research and Training (INHART), IIUM who are actively involved in research, development and innovation as well as implementation of Halal in the related field.

This book; Halal: All That You Need To Know, although presented as leisure reading is full of information on the many facets of Halal. It will be valuable reading to all Halal stakeholders including the consumers. Together, the understanding and cooperation between the Halal stakeholders across fields may help in promoting Halal as the ultimate standard for the benefit of mankind. Let us embrace and live the Halal lifestyle!

 

本書「ハラルをよく知るために(Halal: All that You Need to Know)」は、食品、化粧品、ツーリズム、流通、金融、医薬品など、生活にまつわるハラルの側面を幅広く取り上げた記事をまとめたものである。 ハラル(halal)はイスラム法によって、許されるものと定義されている。ハラルの考えは生活の様々な面に関わりがあり、トイバ(toyyibah:純粋で清潔)と対を成す概念である。現世での利益を得るためだけでなく、精神的に創造主に近づくために、この考えに従うことがイスラム教徒には求められている。しかしその健康面での考えは、国や文化を超えて通用するものであり、広く受け入れられるようになってきている。ハラル産業は巨大で刺激のある市場である。政治家、原材料生産者、製造業者、小売業者、消費者の利害関係がさまざまに絡んでくるが、ハラル市場が成功するためには、それぞれが努力していく必要がある。 本書は、マレーシア国際イスラム大学(I I U M)国際ハラル研究研修機関(INHART)に所属し、この分野の研究や開発、イノベーション、そしてそれらの成果を実現することに積極的に携わっている方々に寄稿していただいており、手軽に手に取れる内容だが、ハラルについてさまざまな情報を満載しているため、消費者だけでなく、ハラルに携わるすべての人にとって貴重な資料となるだろう。ハラル関係者が専門を越えて理解、協力するようになれば、ハラルが人びとの標準となるよう促進することができ、人類全体が恩恵を受けることになるだろう。

ハラルを尊重し、ハラルな生活を送ろう!

 

Town Boy (Japanese)

Town Boy (Japanese)

Town Boy (Japanese)

Tokyo University of Foreign Studies
RM 60.00 / RM 65.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9784904575475
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 207

Beli sekarang ›

Town Boy by Lat in Japanese edition is published by Institut Terjemahan & Buku Malaysia in collaboration with Tokyo University of Foreign Studies Press. 

The Politics of Bangsa Malaysia– Nation-Building in a Multiethnic Society (Japanese)

The Politics of Bangsa Malaysia– Nation-Building in a Multiethnic Society (Japanese)

The Politics of Bangsa Malaysia– Nation-Building in a Multiethnic Society (Japanese)

Mohamed Mustafa ishak
RM 120.00 / RM 125.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9784877384630
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 305

Beli sekarang ›

Politik pembinaan bangsa sering menjadi persoalan pokok di Malaysia. Sungguhpun negara berjaya mengekalkan tahanp kestabilan politik yang tinggi sejak tragedi 1969, dan seterusnya menjana pembangunan ekonomi yang pesat (sekurang-kurangnya sehingga krisis ekonomi Asia dan selepas Pilihan Raya Umum 2008), projek pembinaan bangsa kekal menjadi agenda utama negara yang masih belum dapat diselesaikan sepenuhnya. Buku ini menyingkap proses yang memerlukan ketelitian dalam pembinaan bangsa Malaysia pada era selepas tahun 1970-an, terutama dalam konteks pembinaan wawasan Bangsa Malaysia atau negara Malaysia yang bersatu, yang terpahat dalam Wawasan 2020 cetusan idea Tun Dr. Mahathir Mohamad yang diperkenalkan pada 1991.

Buku ini membincangkan parameter dasar sosiopolitik yang membentuk dan mempengaruhi politik pembinaan bangsa di negara ini serta pembentukan Bangsa Malaysia. Buku ini ditulis khas untuk memberi perspektif alternatif dalam analisis hubungan etnik dan pembinaan bangsa di Malaysia, seterusnya memperluas pemahaman tentang politik dan masyarakat Malaysia. 

 

Kumpulan Cerpen Menghitung Dosa

Kumpulan Cerpen Menghitung Dosa

Kumpulan Cerpen Menghitung Dosa

Ramli Abdul Halim
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869063
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 181

Beli sekarang ›

Kumpulan cerpen ini mengandungi 22 buah cerpen daripada Ramli Abdul Halim yang melibatkan diri lebih dari empat dekad dalam bidang penulisan. Beliau mengetengahkan pelbagai tema kehidupan masyarakat dalam bentuk kritik sosial. 

Cerpen "Menghitung Dosa" memaparkan kisah sepasang lelaki dan wanita tua di rumah kebajikan. Mereka dihantar oleh pegawai kebajikan setelah terbiar di tempat awam. Penulis menampilkan isu-isu semasa yang melanda masyarakat hari kini. Warga tua yang sering menjadi mangsa kepada kejayaan anak-anak. Kisah ibu bapa yang bersusah payah membesarkan anak-anak dan apabila mereka dewasa dan berjaya lalu berkahwin, dilema mula melanda kehidupan mereka apabila menantu tidak dapat menerima mentua yang miskin. 

Vladimir Putin: Munich * Valdai * Crimea * Sochi – Ucapan bersejarah Presiden Rusia

Vladimir Putin: Munich * Valdai * Crimea * Sochi – Ucapan bersejarah Presiden Rusia

Vladimir Putin: Munich * Valdai * Crimea * Sochi – Ucapan bersejarah Presiden Rusia
Vladimir Putin: Munich * Valdai * Crimea – Three Landmark Speeches by the President of Russia

Penterjemah:
Amir Muslim
Mohd Daud Mat Din
Mohd Hariszuan Jaharudin
Radziah Abdul Rahim
RM 35.00 / RM 40.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798066
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 179

Beli sekarang ›

Munich

Rusia adalah sebuah negera yang memiliki sejarah yang menjangkau lebih daripada seribu tahun dan hampir setiap masa menggunakan hak istimewanya untuk melaksanakan dasar luar negara bebas. Kami tidak akan mengubah tradisi itu pada hari ini.

Valdai

Saya ingin menekankan bahawa penyatuan Eurasia akan terbina jua atas prinsip kepelbagaian. Ini merupakan penyatuan apabila semua warga mengekalkan identiti, ciri tersendiri dan kemerdekaan politik mereka. Bersama dengan rakan kerjasama, kami akan melaksanakan projek ini secara beransur-ansur, peringkat demi peringkat. Kami mengharapkan projek ini akan menjadi input kami bersama ke arah mengekalkan kepelbagaian dan kemajuan global yang stabil.

Crimea

Kini, perkara ini bergantung pada keputusan politik Rusia sendiri, dan apa-apa sahaja keputusan di sini mestilah semata-mata berdasarkan kehendak rakyat, kerana rakyat ialah sumber mutlak semua kuasa.

Sochi

Rusia ialah negara yang mampu berdiri sendiri. Kami akan berusaha dalam keadaan ekonomi antarabangsa yang sedia ada, membangunkan pengeluaran dan teknologi domestik serta bertindak dengan lebih tegas untuk melaksanakan transformasi. Tekanan dari luar, sebagaimana yang pernah terjadi pada masa-masa lalu, akan hanya akan memperpadukan masyarakat kami, membuatkan kami sentiasa berjaga-jaga dan memberi tumpuan pada matlamat pembangunan kami yang utama.

Kumpulan Cerpen: Labah-Labah Berkaki Lapan

Kumpulan Cerpen: Labah-Labah Berkaki Lapan

Kumpulan Cerpen: Labah-Labah Berkaki Lapan

Syikin Zauzi
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869117
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 110

Beli sekarang ›

Cerpen “Labah-labah Berkaki Lapan” mengisahkan kekecewaan seorang “aku” yang koma selepas terlibat dalam kemalangan yang mengorbankan isterinya. Keadaannya amat teruk kerana “aku” terpaksa bergantung hidup melalui alat bantuan pernafasan.

“Aku” hanya dapat mendengar apa-apa yang berlaku di sekitarnya, tetapi tidak dapat bergerak. Dia berasa dirinya seperti labah-labah yang mempunyai banyak kaki, tetapi tidak berfungsi. Apakah yang  berlaku seterusnya apabila “aku” mendapat tahu bahawa ibunya sendiri terlibat dalam merancang kemalangan yang menimpa isteri dan dirinya?

Kumpulan Cerpen: Buntal Pisang

Kumpulan Cerpen: Buntal Pisang

Kumpulan Cerpen: Buntal Pisang

Nur Ilyani Alias
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892535
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 106

Beli sekarang ›

Kumpulan Cerpen: Buntal Pisang ini ditukangi dengan penuh hemah dan halus oleh penulisnya. Naskhah ini benar-benar memancing perasaan dengan kehadiran kisah-kisah yang gigih – jiwa dan cinta – sayang yang berlangsir rindu dalam daerah kini. Menekuni Buntal Pisang persis menghadirkan mimpi-mimpi murni dalam diri khalayak pembaca, biarpun terselit pelbagai rencam kehidupan – gelodak sandiwara, kisah suka duka, garam gula kehidupan – daripada kelompok generasi dan latar yang berbeza.

Kisah “Badut”, misalnya, menzahirkan rasa hati seorang isteri pelawak badut – yang tersirat dalam kisah ini perlu direnungkan serta ditaakulkan secara rasional.

Ada juga kisah yang menimbulkan pelbagai persoalan seperti yang diilhamkan melalui watak Shekar dalam cerpen “Di Persimpangan Jalan”. Kisah ini bukan sahaja memerlukan empati terhadap watak-watak yang diketengahkan, tetapi juga memerlukan kewajaran keputusan yang harus diambil seandainya kita berada dalam situasi yang sama seperti Shekar.

Dan … kisah-kisah dalam cerpen-cerpen yang lain pasti lebih
daripada itu….

Memahami Soalan Masalah

Memahami Soalan Masalah

Memahami Soalan Masalah

Kobayashi Kanjirou
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674303464
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 224

Beli sekarang ›

Cerita dalam komik ini menerangkan dengan mudah kaedah berfikir dan bagaimana suatu formula terbentuk melalui hubungan antara dua angka yang berubah bagi nombor dan bilangan. Kandungan dalam komik ini sangat sesuai bagi murid untuk belajar membina asas fungsi pada peringkat sekolah menengah kelak.

Untuk bilangan yang mudah, murid akan melukis gambar rajah atau membuatnya dalam bentuk jadual dan mencari penentunya untuk mendapatkan jawapan. Dengan menggunakan penentu, pengiraan dapat diselesaikan dengan mudah. Daripada pengiraan itu juga, formula dapat dibentuk. Walaupun formula hanya mula digunakan di sekolah menengah, tetapi apabila murid menggunakan formula, mereka akan dapat menjawab soalan dengan lebih mudah dan pantas serta memahami maksud membina formula dan memupuk minat mereka terhadapnya. Formula dan maksudnya diterangkan dalam komik ini.

Dalam matematik, walaupun menghafal formula itu penting untuk menjawab soalan, namun sebaik-baiknya murid memahami maksud dan proses formula itu dibentuk.

Penyelesaian Masalah Aplikasi Matematik Menggunakan Gambar rajah dan Lukisan

Penyelesaian Masalah Aplikasi Matematik Menggunakan Gambar rajah dan Lukisan

Penyelesaian Masalah Aplikasi Matematik Menggunakan Gambar rajah dan Lukisan

Nichinoken
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674303471
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 193

Beli sekarang ›

Cerita dalam komik ini menerangkan dengan mudah kaedah berfikir dan bagaimana suatu formula terbentuk melalui hubungan antara dua angka yang berubah bagi nombor dan bilangan. Kandungan dalam komik ini sangat sesuai bagi murid untuk belajar membina asas fungsi pada peringkat sekolah menengah kelak.

Untuk bilangan yang mudah, murid akan melukis gambar rajah atau membuatnya dalam bentuk jadual dan mencari penentunya untuk mendapatkan jawapan. Dengan menggunakan penentu, pengiraan dapat diselesaikan dengan mudah. Daripada pengiraan itu juga, formula dapat dibentuk. Walaupun formula hanya mula digunakan di sekolah menengah, tetapi apabila murid menggunakan formula, mereka akan dapat menjawab soalan dengan lebih mudah dan pantas serta memahami maksud membina formula dan memupuk minat mereka terhadapnya. Formula dan maksudnya diterangkan dalam komik ini.

Dalam matematik, walaupun menghafal formula itu penting untuk menjawab soalan, namun sebaik-baiknya murid memahami maksud dan proses formula itu dibentuk.

Memahami Nombor Yang Berubah

Memahami Nombor Yang Berubah

Memahami Nombor Yang Berubah

Nagashima Kiyoshi
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674303457
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 193

Beli sekarang ›

Cerita dalam komik ini menerangkan dengan mudah kaedah berfikir dan bagaimana suatu formula terbentuk melalui hubungan antara dua angka yang berubah bagi nombor dan bilangan. Kandungan dalam komik ini sangat sesuai bagi murid untuk belajar membina asas fungsi pada peringkat sekolah menengah kelak.

Untuk bilangan yang mudah, murid akan melukis gambar rajah atau membuatnya dalam bentuk jadual dan mencari penentunya untuk mendapatkan jawapan. Dengan menggunakan penentu, pengiraan dapat diselesaikan dengan mudah. Daripada pengiraan itu juga, formula dapat dibentuk. Walaupun formula hanya mula digunakan di sekolah menengah, tetapi apabila murid menggunakan formula, mereka akan dapat menjawab soalan dengan lebih mudah dan pantas serta memahami maksud membina formula dan memupuk minat mereka terhadapnya. Formula dan maksudnya diterangkan dalam komik ini.

Dalam matematik, walaupun menghafal formula itu penting untuk menjawab soalan, namun sebaik-baiknya murid memahami maksud dan proses formula itu dibentuk.

 

Kumpulan Cerpen: Memugar Ketirisan

Kumpulan Cerpen: Memugar Ketirisan

Kumpulan Cerpen: Memugar Ketirisan

Mad Sakiran Sulaiman
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869537
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 153

Beli sekarang ›

Memugar Ketirisan sangat istimewa. Istimewanya ia adalah kerana ditulis oleh seorang penulis gigih dari Negeri di Bawah Bayu. Seorang penulis yang dimatangkan dalam dunia penulisan melalui pengalaman hidup yang kemudiannya ditumpahkan ke dalam acuan pengkaryaan untuk dinikmati oleh semua.

Kumpulan cerpen ini membawa 17 buah cerpen yang membawa pelbagai tema dan persoalan. Tema keagamaan, alam sekitar, kemanusiaan dan dunia penulisan menjadi tema yang dominan dalam kumpulan ini. Isi cerita menjadi tulang belakang kepada kekuatan cerpen-cerpen dalam Memugar Ketirisan. Manakala elemen-elemen kedaerahan pula menjadi penokok kepada kekuatannya.

Kehadiran kumpulan cerpen ini menambah lagi khazanah kesusasteraan yang dihasilkan oleh para penulis dari Sabah, sebuah negeri yang begitu prolifik dalam dunia penulisan kreatif tanah air.

Greekonomi: Krisis Euro dan Bebalnya Ahli Politik

Greekonomi: Krisis Euro dan Bebalnya Ahli Politik

Greekonomi: Krisis Euro dan Bebalnya Ahli Politik

Vicky Pryce
Penterjemah: Lisa Khalilah Khalili
RM 35.00 / RM 40.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674307820
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 229

Beli sekarang ›

"Dalam buku penting ini, Vicky Price memberikan perhatiannya kepada krisis masa kini yang melanda Eropah dan mengingatkan kita bahawa keputusan politik yang dibuat tanpa asas ekonomi yang mantap dengan mudahnya akan membawa kepada kehampaan." - Gus O'Donell

Zon Euro berada dalam krisis. Hutang melambung, bank gagal, kadar pengangguran tinggi - kesatuan bersatu yang menjadi impian Eropah nampaknya sudah berakhir. Semua jari menunding kepada PGIIS yang korup dan tamak; Portugal, Ireland, Itali, Greece dan Sepanyol. Pemerintah yang boros memperalat sistem, membazirkan manfaat dan kini merayu bantuan kewangan dari negara kaya. Namun, adakah perkara ini semudah itu?

Ahli Ekonomi, Vicky Pryce menegaskan bahawa melihat pada kelemahan pembentukannya, Zon Euro sejak awal lagi telah ditakdirkan gagal. Ahli politik mengabaikan pertimbangan akal dan sengaja mewujudkan sistem berdasarkan motif politik, bukannya ekonomi. Mereka gagal menyediakan benteng untuk menangani krisis yang tidak dapat dielakkan dan kurang memberikan penekanan pada struktur pemulihan yang praktikal untuk negara yang memerlukannya. Semua ini adalah resepi untuk bencana dan Eropah kini bagaikan menuai badai itu. 

Adakah kini untuk masa Greece keluar? Dengan tertumpu pada Greece - bukan sahaja negara asalnya, tetapi juga dilihat sebagai ancaman utama kepada kelangsungan euro - Pryce mengupas sejarah Zon Euro, punca krisis ini, sambil mengutuk usul penyelesaian rasmi sebagai tidak produktif, mencadangkan jalan keluar daripada kekalutan semasa. 

"Saya amat mengalu-alukan buku Vicky Pryce yang mengkaji secara mendalam pemikiran politik dan ekonomi di Eropah, serta masalah serius yang dicetuskan oleh mata wang tunggal terhadap seluruh benua ini." -Norman Lamont- 

"Saya gembira apabila Vicky Pryce menggunakan pengalamannya untuk memberikan perspektif beliau sendiri terhadap krisis Zon Euro. " -Alistair Darling- 

Kumpulan Puisi: Dogma

Kumpulan Puisi: Dogma

Kumpulan Puisi: Dogma

M.Ariff
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869483
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 73

Beli sekarang ›

Dogma merupakan bicara nubari penulis tentang kebenaran dalam kehidupan sama ada bersangkutan dengan soal kemasyarakatan, patriotisme dan juga kerohanian. Lantas dengan itu, penulis buku ini membahagikan sajak-sajaknya kepada tiga kelompok utama, iaitu "Dogma Salju" yang membawa nafas kemasyarakatan; "Dogma Rindu" yang menyisipkan pesan-pesan tentang cinta akan negara; dan "Dogma Kalbu" yang sarat dengan nuansa agama dan ketuhanan.

Penulis berkata yang beliau tidak memiliki apa-apa yang boleh dibanggakan. Yang beliau ada hanyalah kata-kata daripada bahsa ibundanya. Sepanjang detik hayatnya, busana pejuang bahasa sentiasa tersarung ke tubuh jiwanya. Rintih pedih serta kerikil tajam yang menghiris kaki bahasa ibundanya sangat terkesan kepada atma penulis. Lalu dengan itu, Dogma terlahir daripada perjuangan bahasa ibunda penulis. Bagi penulis, sesuatu yang benar dalam kehidupan ini sewajarnya diakui benar.

Itulah dogma. Berpegang pada yang benar memberi pengajaran terbaik untuk kita.

Tales From The Deep Forest: The Very Curious Adventure of Kancil The Mouse Deer

Tales From The Deep Forest: The Very Curious Adventure of Kancil The Mouse Deer

Tales From The Deep Forest: The Very Curious Adventure of Kancil The Mouse Deer

Georges Voisset
RM 35.00 / RM 40.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892337
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 224

Beli sekarang ›

The Tales From The Deep Forest presented in this book were compiled in Singapore, but they have come from the entire South-East Asian Archipelago from Borneo to SUmatra, via the Malay Peninsula. Most of these tales, which date back to the era of La Fontaine and Moliére, represent in that part of the world what the Roman de Renart is to the French literary tradition: a great comedic novel where-led by the cheeky little mouse deer-the creatures who live in the deep forest take on human personalities, borrowing human emotions, double-dealing and weaknesses.

Translated and adapted originally into French by Georges Voisset, these classical texts are for the first time presented to the English-speaking public in a beautifully illustrated edition suitable for all readers, young or old.

250 Pantouns Le Trésor Malais

250 Pantouns Le Trésor Malais

250 Pantouns Le Trésor Malais
Khazanah Melayu 250 Pantun

Georges Voisset
RM 35.00 / RM 40.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892696
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 127

Beli sekarang ›

 Les deux cent cinquante pantouns rassemés ici sont tous, à quelques exceptions prés, des pantouns malais traditionnels, ƈ est-à-dire anonymes, et anciens. C' est bien d'un trésor, et de la poésie universelle en même temps que malaise, qu'il s'agit.

Georges Voisset est né à Lyon en 1948. Lié depuis longtemps à la Malaisie, il a fait une carrirère de médiéviste, puis de prfesseur de Littéerature Comparée. Il a écrit une douzaine d'ouvrages, traductions et études sur les littératures du monde malais, en particulier le pantoun, la poéesie malaise ancienne et moderne et les littératures traditionnelles. Il est actuellement Présudent de Pantun Sayang. Association franç du Pantoun, dont la reveu Pantouns et le site se consacrent à la promotion et la créativité de ce genre en francophonie.

 

Nurani Tanah Melayu

Nurani Tanah Melayu

Nurani Tanah Melayu
Malaisie

Henri Fauconnier
Muhammad Haji Salleh
RM 40.00 / RM 45.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892160
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 197

Beli sekarang ›

Nurani Tanah Melayu menceritakan kehidupan dua orang pengurus estet, Lascale dan Rolain, di Kuala Sampah, di negeri Sanggor. Di sana, mereka belajar memahami dan menyesuaikan diri dengan pekerja Tamil, Cina dan penduduk Melayu. Dalam proses memahami ini, mereka menyelami ritual, adat dan budaya setiap kaum ini. Akan tetapi, orang yang menjalinkan cerita ini ialah seorang pembantu Melayu, Smail, bersama-sama adiknya Ngah, yang memperkenalkan sudut pandang dunia, kepercayaan, istiadat serta gaya berhibur dan bercinta cara Melayu. Jarang terdapat usaha yang agak penuh begini untuk memahami budaya dan manusia yang sangat berlainan budaya daripada budaya penulisnya. Hasilnya bermutu tinggi, canggih dan berani. Karya ini memenangi Prix Goncourt, sebuah anugerah sastera Perancis tersohor 1931.

Bagi orang Malaysia, ada beberapa perkara yang dapat dipelajari daripada pengarang bijaksana ini; antaranya ialah falsafah tradisional dan pandangan hidup orang Melayu. Penilaian Fauconnier terhadap pantun pula cukup tajam serta benar, dan dapat kita hayati hingga hari ini. Beliau meneroka semua ini "untuk mendapatkan wawasan ke dalam nurani Malaya".

Novel ini telah diterjemahkan ke dalam banyak bahasa, tetapi belum diusahakan ke dalam bahasa Melayu, yang menjadi bahasa penduduk Tanah Melayu ini. Namun, syukurlah Muhammad Haji Salleh, seorang penterjemah yang berpengalaman, akhirnya berjaya membawa kebijaksanaan dan kehalusan bahasa asalnya ke dalam bahasa Melayu yang sama halus dan canggih.

Kumpulan Puisi: Kekasih Hujan

Kumpulan Puisi: Kekasih Hujan

Kumpulan Puisi: Kekasih Hujan

Teratai Abadi
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892122
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 62

Beli sekarang ›

Kumpulan Puisi: Kekasih Hujan ini merupakan himpunan puisi nukilan pensyair wanita Teratai Abadi yang mencipta nama di dunia maya sebelum terjun dalam dunia perpuisian perdana. Puisi-puisinya memberikan imej dan warna kewanitaan yang khusus dan tersendiri, penuh dengan metafora dan perlambangan yang berseni.

Teratai lewat puisinya menggarapkan rasa daripada liang-liang jiwa, mengapungkannya ke udara, dan menerbitkan kata-kata yang basah – dari bibir hati seorang wanita. Dalam puisi-puisi yang tidak berselindung ini, Teratai Abadi mengalirkan rasa jiwanya, keakuan dirinya, dan keakurannya – yang senantiasa teguh dan percaya kepada Tuhan. Maka puisi-puisi dalam kumpulan ini menerbitkan kejernihan daripada seorang wanita yang percaya akan diri dalam mengungkapkan cintanya dengan barisan doa berjemari puisi.

– S.M. Zakir, Penerima SEA Write Award 2011

Kumpulan Puisi: Perjalanan Sang Zaman

Kumpulan Puisi: Perjalanan Sang Zaman

Kumpulan Puisi: Perjalanan Sang Zaman

S.M. Zakir
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869025
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 95

Beli sekarang ›

Perjalanan Sang Zaman

Perjalanan yang tidak bermula dan tidak berakhir
rumah-rumah di daerah sepi yang tertutup oleh debu
kota tua yang mengumpul dunia dari segala zaman
kepak-kepak yang mengibar turun dari langit
di mana jejak-jejak tidak pernah luntur berbekas
muka sungai cahaya bulan berwarna perak
wahai sang zaman, berjalanlah sebagai
insan khudi yang telah menang.

Kumpulan Puisi Remaja: Langit Yang Diam

Kumpulan Puisi Remaja: Langit Yang Diam

Kumpulan Puisi Remaja: Langit Yang Diam

Rozlin Adrenalin
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798844
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 76

Beli sekarang ›

“Mendongak
melihat burung terbang
berlalu bersama kawan
pergi tanpa khabar
hati gundah dan gusar
langit yang diam
menanti dari semalam
masih tersimpan doa di langit Tuhan”

Begitu langit kesepian, diam tanpa sepatah jawapan. Begitulah manusia keresahan, menanti dengan penuh harapan. Pada kuasa Pemilik Alam, menadah doa yang lama tersimpan. Percayalah lantunan puisi-puisi di dalam buku ini pasti akan mengusik rasa dan emosi sekalian manusia malah juga mampu menyembuhkan keterlukaan dan kepayahan dalam kehidupan.

Buku kumpulan puisi Langit yang Diam dengan sejumlah 50 buah karya puisi akan membawa manusia menerjah kebesaran Tuhan.

Kreativiti 3 Genre: Kepengarangan 12 Penulis

Kreativiti 3 Genre: Kepengarangan 12 Penulis

Kreativiti 3 Genre: Kepengarangan 12 Penulis

Penyelenggara: Mawar Safei
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674303396
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 245

Beli sekarang ›

Buku ini menghimpunkan karya pilihan 12 orang penulis yang kebanyakannya generasi 1990-an, iaitu Aminah Mokhtar, Faisal Tehrani, Kamariah Kamarudin, Mawar Safei, Nisah Haji Haron, Rahimidin Zahari, S.M. Zakir, Salina Ibrahim, Samsiah Mohd Nor, Shamsudin Othman, Siti Jasmina Ibrahim, dan Zaid Akhtar. Tiga genre yang dimaksudkan ialah prosa (gabungan cerpen dan novel), puisi, dan drama.

Setiap penulis mengemukakan karya masing-masing dengan latar pembikinannya. Karya itu mungkin sahaja daripada sumur pengalaman, catatan kembara, hasil pembacaan, atau sahaja imaginasi yang selalu bergentayangan. Karya ini diharapkan dapat menyuakan ilham, dukungan semangat, atau sisipan panduan untuk khalayak yang ingin memulakan langkah dalam kembara di negeri penulisan yang luar biasa ini.

Keropok Lekor Terengganu English Edition (Kulit Keras)

Keropok Lekor Terengganu English Edition (Kulit Keras)

Keropok Lekor Terengganu English Edition (Kulit Keras)

Noraein Mansor
RM 80.00 / RM 85.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869971
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 138

Beli sekarang ›

Keropok Lekor Terengganu brings you a glimpse of keropok lekor (Malaysian style fish sausage) industry, a Terengganu local heritage which rapidly emerge on its land. Making keropok lekor is unknown to many but the wonderful taste comes from fish meat. Keropok Lekor Terengganu addressed the making process of keropok lekor till it penetrates into the global market. This book also empahsized on researches based on keropok lekor industry in Terengganu conducted by Universiti Malaysia Terengganu researchers. Prior to the government aspiration to become a halal hub food production, this book is an effort to the government calls to step forward into hala global market.

Kereta Api Terbalik Langgar Kerbau di Rembau

Kereta Api Terbalik Langgar Kerbau di Rembau

Kereta Api Terbalik Langgar Kerbau di Rembau

Rohani Din
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892108
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 299

Beli sekarang ›

Buku Kereta Api Terbalik Langgar Kerbau di Rembau ini dihasilkan daripada kutipan catatan perjalanan, pengalaman, penglihatan, pendengaran dan perasaan penulis yang dapat dijadikan sebagai renungan, buah fikir, ikutan, pedoman, panduan, nasihat, pengunaan waktu, penghuraian masalah, dan iktibar kepada khalayak pembaca.

Kisah suka, duka, lucu, gembira, sedih, geram, mual marah, jengkel, geli-geleman, dan aneh dituangkan ke dalam naskhah ini untuk idnikmati bersama khalayak pembaca dan ditinggalkan sebagai pusaka keapda anak-anak dan cucu serta generasi akan datang.

Kisah ini ditulis demi menjaga kemurnian bahasa ibunda agar tidak disishkan oleh generasi akan datang. Semoga bahasa Melayu tidak hilang di dunia; tetap segar dipertuturkan, insya-Allah.

Janji Adha

Janji Adha

Janji Adha

Nurharyati Ishak
RM 35.00 / RM 40.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869766
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 478

Beli sekarang ›

Adha, remaja yang cekal menelusuri perjalanan hidup remajanya yang penuh onak dan duri. Dilahirkan dalam keluarga yang susah, ditambah pula dengan kebejatan sosial abang dan kakaknya, membuatkan Adha perlu kuat menjaga keluarga, terutama ibunya yang menjadi nadi kepada keluarga mereka. Adha difitnah. Adha diuji oleh kehadiran Zulaikha. Adha membawa diri setelah dirinya diperlakukan seperti tiada maruah dan dalam usaha memperkukuhkan diri dengan ilmu dan nilai kemanusiaan.

Seperti layang-layang yang terputus talinya, Adha terus membiarkan dirinya dibawa deru angin kehidupan. Namun, Adha tetap memelihara jati diri dan kekuatan semangatnya kerana percaya kepada janji Allah dan demi janjinya kepada diri sendiri – untuk membahagiakan keluarganya suatu hari kelak.

 • Janji AdhaJanji Adha
  ISBN: 9789670869766
  Tahun Terbit: 2015
  RM 35.00 / RM 40.00

Kumpulan Cerpen: Menconteng Arang

Kumpulan Cerpen: Menconteng Arang

Kumpulan Cerpen: Menconteng Arang

Puteri Andalas
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869162
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 305

Beli sekarang ›

Kumpulan cerpen ini menampilkan pelbagai sisi dalam kehidupan manusia menerusi jalur-jalur imaginasi dan realiti. Bak kata penulis, “Bukan niat saya untuk merobek bisul dan mencungkil nanah masyarakat, cuma ingin menggariskan sempadan dan menghidangkan teladan dalam mencari nikmat hidup yang lebih bermakna.”

Penerbitan buku yang bermuat 21 buah cerpen ini sememangnya menjadi impian penulis yang ingin melihat karya-karyanya yang duduk di celah-celah muka surat majalah-majalah tanah air, disusun dan disajikan semula dalam bentuk kumpulan cerpen untuk tatapan khalayak pembaca. Walaupun setiap manusia mempunyai sudut pandang yang berbeza, namun segala sandiwara seharusnya dibuang jauh-jauh dan kebenaran yang hakiki wajar direnung dengan mata hati paling dalam agar kisah “Menconteng Arang” tidak lagi berulang....

Rebellion

Rebellion

Rebellion
Pemberontakan

Jong Chian Lai
RM 40.00 / RM 45.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789674306748
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 371

Beli sekarang ›

This novel's strenght lies in the author's attention to detail to historical facts, based on vast research, the depiction of the social and political environment of the times and the portrayal of various interesting and real characters, all of which make this story very readable.

ESSO-GAPENA 1 Novel Prize Panel of Judge's Report in 'Jong Chian Lai's Profile' in Dewan Saster, December 1995.

Kumpulan Cerpen: Ketika Hujan Renyai-Renyai

Kumpulan Cerpen: Ketika Hujan Renyai-Renyai

Kumpulan Cerpen: Ketika Hujan Renyai-Renyai

Ahmad J Hussein
RM 30.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869315
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat:

Beli sekarang ›

Cerpen-cerpen dalam Ketika Hujan Renyai-Renyai ini memperlihatkan pelbagai masalah manusia, yang cuba dibentangkan untuk diberi penyelesaian atau tafsirannya. Dalam sesetengah cerpen, penulisnya sengaja memberi ruang kepada pembaca untuk memperdebatkan atau mencari jalan dan lorong penyelesaian mengikut tanggapan masing-masing setelah membacanya. Inilah antara kelebihan cerpen-cerpen yang terdapat dalam kumpulan ini, pembaca boleh membuat kesimpulan dan mewacanakan sendiri setiap isu dan peristiwa yang diungkapkan oleh penulis. Penulis seolah-olah memberi ruang kepada para pembaca untuk turut sama "campur tangan" untuk mewajarkan setiap isu dan peristiwa tersebut.

Cerpen-cerpen yang digarap oleh Ahmad J Hussein sememangnya memperlihatkan kekuatannya yang tersendiri. Gaya kepengarangan beliau memancarkan keistimewaannya sebagai seorang penulis yang tidak pernah jemu-jemu berkarya. Kesungguhan beliau dalam menyampaikan pesanan-pesanan, diterjemahkan melalui gaya bahasa yang sangat mudah dan ringkas, serta pengangkatan tema yang sentiasa berlegar-legar di sekitar khalayak. Kemunculan buku ini menghantar isyarat bahawa Ahmad J Hussein tidak akan meletakkan titik noktah dalam dunia yanng sudah berdekad diceburinya.

Kumpulan Cerpen: Ayun Tibow

Kumpulan Cerpen: Ayun Tibow

Kumpulan Cerpen: Ayun Tibow

Radzemah Bolhassan
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892115
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 194

Beli sekarang ›

Menyusuri simpang-siurmu sungai,
Menjejak sebuah rasa yang kian hilang,
Menjauh namun ia tetap berada dalam dirimu.

Masyarakat berkembang mengikut tamadunnya,
Memartabatkan warisan,
Bukan budaya yang dijunjung,
Jati diri bangsanya yang disanjung.

Ayun Tibow memaparkan kisah-kisah yang berhubung kait dengan nilai jati diri manusia yang tergadai kerana nafsu. Walaupun sedikit, tetapi kesannya menyeluruh. Sekiranya tiada kesedaran, manusia akan hanyut dibawa oleh arus kerakusan modenisasi.

Kumpulan Cerpen: Barisan Hadapan

Kumpulan Cerpen: Barisan Hadapan

Kumpulan Cerpen: Barisan Hadapan

Rafi Harumin
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869292
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 118

Beli sekarang ›

Barisan Hadapan merupakan rakaman cerita kita-kita. Kisah biasa yang berlaku di sekeliling kita dengan sedikit garapan dan olahan kata demi menambahkan perisa dengan harapan pembaca berhenti sejenak, merenung diri dan persekitaran, mengambil iktibar dan memperbaik gerak langkah, sebelum hanyut semula dalam kesibukan masa yang dikejar-kejar.

Ia memuatkan 12 buah cerpen yang membawa pembaca kembali kepada realiti masyarakat masa kini yang bergulat dengan pelbagai karenah. Penulis sengaja mengulang tayang kisah-kisah realiti ini dalam bentuk yang lebih kreatif untuk difahami dan berkongsi pengalaman dan pemerhatiannya, yang setiap hari bergelumang dengan manusia pelbagai ragam. Dalam erti kata lain, Barisan Hadapan ialah bekal yang enak dan sihat, sebelum pembaca memulakan rutin harian.

Kartun dan Kartunis di Malaysia

Kartun dan Kartunis di Malaysia

Kartun dan Kartunis di Malaysia

Muliyadi Mahamood
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798868
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 217

Beli sekarang ›

Raja Hamzah, Lat, Rejabhad dan Zunar merupakan kartunis penting negara kita. Ketokohan para kartunis ini telah disorot oleh Profesor Dr. Muliyadi dalam buku terbaharu beliau membicarakan tentang dunia kartun dan perkartunan di Malaysia.

Isi dalam buku ini sebenarnya diubah suai dan dikemas kini daripada beberapa buah kumpulan esei yang dihasilkan Profesor Dr. Muliyadi yang pernah diterbitkan dalam beberapa buah majalah dan jurnal tempatan seperti International Journal of Comic Art (IJOCA), Pemikir, Dewan Budaya dan Gila-Gila.

Apabila membaca buku ini, kita akan dapat memahami yang dunia kartun ini sebenarnya memberi impak tersendiri dalam aliran sejarah dan ketamadunan sejagat. Kartun bukan hanya setakat untuk berlelucon tanpa arah, tetapi kartun juga mampu mengubah landskap sosiobudaya dan sosiopolitik serantau. Malah, kartun juga turut menjadi medium dakwah yang berkesan yang disampaikan kepada khalayak.

Buku ini disarankan untuk dibaca oleh para peminat seni kartun itu sendiri, mereka yang terlibat dalam bidang komunikasi, para pelajar, malah sesuai juga dibaca oleh masyarakat awam untuk memahami salah satu cabang seni yang mulai mendapat perhatian semua orang.

Di samping memfokuskan kepada beberapa orang kartunis penting negara seperti Lat, Rejabhad, Raja Hamzah dan Zunar, penulis turut menghuraikan pengalamannya mengkaji dan menulis mengenai seni kartun di negara ini. Penulisan-penulisan ini umumnya telah diterbitkan dalam jurnal dan majalah tempatan dan antarabangsa seperti International Journal of Comic Art (IJOCA), Pemikir, Dewan Budaya dan Gila-Gila. Bagi tujuan penerbitan buku ini, esei-esei ini telah dikemas kini dan diiringi dengan lebih banyak ilustrasi berkaitan.

Melukis Puisi: Sebuah Pencitraan Puisi-Puisi Pyanhabib

Melukis Puisi: Sebuah Pencitraan Puisi-Puisi Pyanhabib

Melukis Puisi: Sebuah Pencitraan Puisi-Puisi Pyanhabib

Pyanhabib
HOM Art Trans
RM 35.00 / RM 40.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670892450
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 144

Beli sekarang ›

Melukis puisi adalah sebuah usaha rentas bidang di antara seni visual dengan seni puisi. Sejumlah tiga puluh satu seniman kontemporari Malaysia pelbagai usia, daripada seniman muda hinggalah seniman utama, diberikan tanggungjawab untuk mencipta sebuah karya visual berdasarkan intepretasi mereka terhadap puisi-puisi Pyanhabib Rahman yang diangkat daripada buku antologi sajak beliau berjudul Balada Pyanhabib terbitan Institut Terjemahan & Buku Malaysia.

Projek ini juga merupakan sebuah penghargaan kepada Pyanhabib Rahman, seorang tokoh penyair terkenal tanah air yang amat mencintai bidang yang diceburinya selama lebih empat dekad itu. Anak Alam, sangat dikenali sebagai seorang seniman yang aktif dan agresif menyuarakan pandangan serta komentar terhadap kepincangan sosial, politik, budaya dan persekitaran dengan nada-nada yang tegas namun sinikal.

Kumpulan Puisi: Ikan-Ikan di Kaca

Kumpulan Puisi: Ikan-Ikan di Kaca

Kumpulan Puisi: Ikan-Ikan di Kaca

Yassin Salleh
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869797
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 188

Beli sekarang ›

Puisi-puisi dalam Ikan-Ikan di Kaca sengaja dikekalkan dalam nafas asal yang dialirkan oleh Yassin Salleh. Ianya terhasil daripada aksara yang diketik pada mesin taip, dan itu ialah pengalaman kreatif Yassin Salleh 46 tahun yang lampau, tetapi kini kebanyakan puisinya dilahirkan melalui papan kekunci telefon genggamnya, lalu dihantar dan dikongsi bersama teman-temannya tanpa mengira waktu. Kadang-kadang, puisinya menjengah teman-temannya, pada waktu matahari tegak di atas kepala, kadang-kadang pula pada waktu dinihari yang bening. 

Pak Habib (Syed Husin Al-Attas) menggelar Yassin Salleh sebagai "Gangster Sastera", lantaran ketajaman kata-katanya apabila berbicara. Namun, ia seperti suatu paradoks, sebenarnya. Tajamnya kata-kata Yassin Salleh diluncurkan dengan kata demi kata yang sangat halus. Tajamnya jiwa Melayunya sangat kental. Ia bagaikan suatu jelmaan pujangga Melayu zaman silam yang menikam dengan kata yang bersulamkan kehalusan kata-kata. Pun begitu, sisi romantis Yassin Salleh jarang-jarang diketahui orang. Dalam buku ini, Yassin Salleh menunjukkan yang beliau ialah seorang yang sangat patuh akan cintanya kepada orang-orang yang disayanginya. Cinta Yassin Salleh kepada isterinya, dihantar bersama-sama ke pusara isterinya dan ia diam di sana. Cinta Yassin Salleh tidak pernah mati. Rindunya dan sayangnya masih menebal. Cinta dan sayangnya adalah untuk isteri dan anak-anaknya.

Kumpulan puisi ini menampilkan sesuatu yang istimewa. Dalamnya ada rasa cinta yang penuh melankolia. Dalamnya juga ada kritik yang kadang-kadang kasar bunyinya, kerana itulah Yassin Salleh. 

Kumpulan Cerpen: Seekor Ular Besar Melingkar di Dada Bantal

Kumpulan Cerpen: Seekor Ular Besar Melingkar di Dada Bantal

Kumpulan Cerpen: Seekor Ular Besar Melingkar di Dada Bantal

Jaya Ramba
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798950
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 143

Beli sekarang ›

Etnografi masyarakat etnik Iban di Sarawak sentiasa melatari ceritera nukilan penulis ini yang berpegang teguh pada anutan dan budaya nenek moyangnya. Ruang yang telah terbuka, digunakan dengan sebaik-baiknya oleh penulis demi mengetengahkan rasa jiwanya terhadap budaya etnik yang didukungnya selama ini. 

Kumpulan cerpenn ini secara dasarnya banyak mencuit sisi kepercayaan, adat resam, dan pantang larang kaum Iban. Kreativiti yang digabungjalinkan dengan budaya etnik mampu menjentik debar dan rasa ingin tahu khalayak yang membaca setiap cerpen yang terkandung dalam buku ini. 

Bagi mereka yang gemarkan kelainan, karya yang dimasyhurkan dengan unsur alam, kebatinan, dan spiritual ini amat wajar dijadikan sebagai koleksi bacaan mereka. 

Cemeh

Cemeh

Cemeh

Abd Razak B. Adam
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869261
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 226

Beli sekarang ›

Semua orang diminta menjaga tradisi kerana tradisi melambangkan kecintaan kita terhadap budaya dan warisan anak bangsa. Hakikatnya, usaha memelihara tradisi ini kebanyakannya hanya kelihatan pada kulitnya sahaja dan bukannya kepada keseluruhan aspek tradisi itu. 

Lebai Awang, pewaris dan penerus tradisi penceritaan cerita rakyat mendapat layanan yang kurang istimewa di bumi sendiri ketika cuba mempersembahkan cerita rakyat di ranah lamannya sendiri. Namun, satu-satunya anak lelakinya, Salahuddin, yang berada di Bumi Kanggaru yang membawa bersamanya cerita-cerita warisan tersebut, diberi tempat yang sewajarnya untuk mempersembahkan cerita rakyat Melayu disana. Lalu, Salahuddin bercita-cita untuk melestarikan seni cerita rakyat di kampung lamannya. Cita-citanya menggunung tinggi. Berjayakah cita-cita Salahuddin itu? 

 • Tujuh KeturunanTujuh Keturunan
  ISBN: 9789674301637
  Tahun Terbit: 2014
  RM 25.00 / RM 30.00
 • CemehCemeh
  ISBN: 9789670869261
  Tahun Terbit: 2015
  RM 25.00 / RM 30.00

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: BOM

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: BOM

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: BOM

Penterjemah: Nur Ain Hafiza Mat Jusoh
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798141
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Sains ialah satu daripada subjek yang paling menarik. Pada masa yang sama, sains juga cukup rumit hingga mengelirukan seseorang dengan plebagai konsep dan fakta yang tidak terkira banyaknya. Seperti nama buku Saya Ingin Tahu Tentang Sains ialah siri berasaskan sains seperti Kimia, Bunyi, Perubatan, Elektrik, Daya & Gerakan dan sebagainya. 

Setiap buku menjelaskan banyak perkara tentang topik tersebut dan pelabgai unsur secara terperinci melalui gambar dan ilustrasi yang menarik. Bagi menambahkan keseronokan membaca buku ini, terdapat juga uji kaji yang bukan sahaja menjelaskan pelbagai konsep, malah turut memudahkan pembaca untuk memahami pelbagai perkara. 

Judul dalam siri ini: 

 • Alam Semesta
 • Bahan Kimia
 • Bom
 • Bumi
 • Bunyi
 • Cahaya
 • Daya & Gerakan
 • Elektrik
 • Haba
 • Komputer
 • Komunikasi
 • Lautan
 • Magnet
 • Masa
 • Nanoteknologi
 • Penerbangan
 • Pengembaraan Angkasa Lepas 
 • Pepejal, Cecair & Gas
 • Perubatan
 • Robot
 • Sel
 • Teknologi Manusia
 • Tubuh Manusia
 • Udara

 

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Pepejal, Cecair & Gas

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Pepejal, Cecair & Gas

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Pepejal, Cecair & Gas

Penterjemah: Nurul Nadia Haron
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798110
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Sains ialah satu daripada subjek yang paling menarik. PAda masa yang sama, sains juga cukup rumit hingga mengelirukan seseorang dengan plebagai konsep dan fakta yang tidak terkira banyaknya. Seperti nama buku Saya Ingin Tahu Tentang Sains ialah siri berasaskan sains seperti Kimia, Bunyi, Perubatan, Elektrik, DAya & Gerakan dan sebagainya. 

Setiap buku menjelaskan banyak perkara tentang topik tersebut dan pelabgai unsur secara terperinci melalui gambar dan ilustrasi yang menarik. Bagi menambahkan keseronokan membaca buku ini, terdapat juga uji kaji yang bukan sahaja menjelaskan pelbagai konsep, malah turut memudahkan pembaca untuk memahami pelbagai perkara. 

Judul dalam siri ini: 

 • Alam Semesta
 • Bahan Kimia
 • Bom
 • Bumi
 • Bunyi
 • Cahaya
 • Daya & Gerakan
 • Elektrik
 • Haba
 • Komputer
 • Komunikasi
 • Lautan
 • Magnet
 • Masa
 • Nanoteknologi
 • Penerbangan
 • Pengembaraan Angkasa Lepas 
 • Pepejal, Cecair & Gas
 • Perubatan
 • Robot
 • Sel
 • Teknologi Manusia
 • Tubuh Manusia
 • Udara

 

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Pengembaraan Angkasa Lepas

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Pengembaraan Angkasa Lepas

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Pengembaraan Angkasa Lepas

Penterjemah: Ani Izzuani Mohd Kassim
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670789097
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Sains ialah satu daripada subjek yang paling menarik. PAda masa yang sama, sains juga cukup rumit hingga mengelirukan seseorang dengan plebagai konsep dan fakta yang tidak terkira banyaknya. Seperti nama buku Saya Ingin Tahu Tentang Sains ialah siri berasaskan sains seperti Kimia, Bunyi, Perubatan, Elektrik, DAya & Gerakan dan sebagainya. 

Setiap buku menjelaskan banyak perkara tentang topik tersebut dan pelabgai unsur secara terperinci melalui gambar dan ilustrasi yang menarik. Bagi menambahkan keseronokan membaca buku ini, terdapat juga uji kaji yang bukan sahaja menjelaskan pelbagai konsep, malah turut memudahkan pembaca untuk memahami pelbagai perkara. 

Judul dalam siri ini: 

 • Alam Semesta
 • Bahan Kimia
 • Bom
 • Bumi
 • Bunyi
 • Cahaya
 • Daya & Gerakan
 • Elektrik
 • Haba
 • Komputer
 • Komunikasi
 • Lautan
 • Magnet
 • Masa
 • Nanoteknologi
 • Penerbangan
 • Pengembaraan Angkasa Lepas 
 • Pepejal, Cecair & Gas
 • Perubatan
 • Robot
 • Sel
 • Teknologi Manusia
 • Tubuh Manusia
 • Udara

 

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Elektrik

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Elektrik

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Elektrik

Penterjemah: Aniq Asyran Ahmad
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798127
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Sains ialah satu daripada subjek yang paling menarik. PAda masa yang sama, sains juga cukup rumit hingga mengelirukan seseorang dengan plebagai konsep dan fakta yang tidak terkira banyaknya. Seperti nama buku Saya Ingin Tahu Tentang Sains ialah siri berasaskan sains seperti Kimia, Bunyi, Perubatan, Elektrik, DAya & Gerakan dan sebagainya. 

Setiap buku menjelaskan banyak perkara tentang topik tersebut dan pelabgai unsur secara terperinci melalui gambar dan ilustrasi yang menarik. Bagi menambahkan keseronokan membaca buku ini, terdapat juga uji kaji yang bukan sahaja menjelaskan pelbagai konsep, malah turut memudahkan pembaca untuk memahami pelbagai perkara. 

Judul dalam siri ini: 

 • Alam Semesta
 • Bahan Kimia
 • Bom
 • Bumi
 • Bunyi
 • Cahaya
 • Daya & Gerakan
 • Elektrik
 • Haba
 • Komputer
 • Komunikasi
 • Lautan
 • Magnet
 • Masa
 • Nanoteknologi
 • Penerbangan
 • Pengembaraan Angkasa Lepas 
 • Pepejal, Cecair & Gas
 • Perubatan
 • Robot
 • Sel
 • Teknologi Manusia
 • Tubuh Manusia
 • Udara

 

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Bahan Kimia

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Bahan Kimia

Saya Ingin Tahu Tentang Sains: Bahan Kimia

Penterjemah: Ani Izzuani Mohd Kassim
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798134
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 32

Beli sekarang ›

Sains ialah satu daripada subjek yang paling menarik. PAda masa yang sama, sains juga cukup rumit hingga mengelirukan seseorang dengan plebagai konsep dan fakta yang tidak terkira banyaknya. Seperti nama buku Saya Ingin Tahu Tentang Sains ialah siri berasaskan sains seperti Kimia, Bunyi, Perubatan, Elektrik, DAya & Gerakan dan sebagainya. 

Setiap buku menjelaskan banyak perkara tentang topik tersebut dan pelabgai unsur secara terperinci melalui gambar dan ilustrasi yang menarik. Bagi menambahkan keseronokan membaca buku ini, terdapat juga uji kaji yang bukan sahaja menjelaskan pelbagai konsep, malah turut memudahkan pembaca untuk memahami pelbagai perkara. 

Judul dalam siri ini: 

 • Alam Semesta
 • Bahan Kimia
 • Bom
 • Bumi
 • Bunyi
 • Cahaya
 • Daya & Gerakan
 • Elektrik
 • Haba
 • Komputer
 • Komunikasi
 • Lautan
 • Magnet
 • Masa
 • Nanoteknologi
 • Penerbangan
 • Pengembaraan Angkasa Lepas 
 • Pepejal, Cecair & Gas
 • Perubatan
 • Robot
 • Sel
 • Teknologi Manusia
 • Tubuh Manusia
 • Udara

Kumpulan Puisi: Warkah Untuk Cucu-Cicit

Kumpulan Puisi: Warkah Untuk Cucu-Cicit

Kumpulan Puisi: Warkah Untuk Cucu-Cicit

Yahaya Suip
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869209
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 112

Beli sekarang ›

Puluhan rimbunan puisi yang terkandung dalam buku ini mengetengahkan isu, tema dan persoalan yang agak rencam dan pelbagai. Ia merangkumi hal yang bersifat peribadi, dunia guru dan pendidikan, semangat cinta terhadap tanah air dan bersifat patriotik, sehinggalah kepada puisi yang berunsur Islam. Namun puisi berunsur Islam sebenarnya yang mendominasi keseluruhan puisi yang termuat dalam manuskrip ini dan mampu melunakkan hati pembaca untuk terus menatap untaian kata-kata yang diukir oleh penyairnya. 

Tuan Guru

Tuan Guru

Tuan Guru

Kamaludin Abdul Settar
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869193
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 258

Beli sekarang ›

Seorang guru agama bertemu dengan pemuda bernama Mazlan yang cedera parah kerana ditembak. Dengan bantuan penduduk kampung pemuda tersebut dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Apabila sedar daripada pengsan, pemuda itu telah hilang ingatan. Guru agama itu memberinya tempat tinggal dan didikan agama. Dia akhirnya menjadi pelajar yang cemerlang setelah dihantar melanjutkan pelajaran ke beberapa buah sekolah pondok yang masyhur, dan selepas itu dia menjadi guru agama dan pendakwah yang disegani. 

Namun sejarah hidupnya membuatkan kehidupannya menjadi haru-biru. Dia dikesan oleh pihak berkuasa sebagai salah seorang perompak yang terlibat dalam kes pembunuhan di Kedai Pajak Gadai Hong Fo. Dia ditangkap dan dibicarakan lalu menimbulkan dilema kepada hakim kerana terpaksa menghukum seseorang yang telah hilang ingatan tetapi banyak baktinya kepada masyarakat. 

 • Tuan GuruTuan Guru
  ISBN: 9789670869193
  Tahun Terbit: 2015
  RM 25.00 / RM 30.00

Kumpulan Cerpen Remaja: Teratak Berjasa

Kumpulan Cerpen Remaja: Teratak Berjasa

Kumpulan Cerpen Remaja: Teratak Berjasa

Wan Hanif Wan Hamid
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798721
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 171

Beli sekarang ›

Teratak Berjasa kisah realiti kehiudpan yang sering terjadi dalam konflik keluarga dunia kini. Memaparkan pengorbanan seorang wanita bergelar isteri dan ibu yang sabar mengharungi duka lara, namun tidak tunduk kepada dugaan dan cabaran hidup. Satu persatu angkara suami dihadapi dengan tenang dan reda demi anak-anak tercinta. 

Teratak Berjasa bukan sekadar teratak berlindung dari mara bahaya, malah teratak ini menghimpunkan seribu satu rahsia tentang erti kehidupan berkeluarga. Kumpulan cerpen remaja ini menghimpunkan 15 cerita pendek penulis muda berbakat berasal dari Kuantan, Pahang. Ia merupakan luahan rasa dalam mengharungi dunia yang penuh dengan cerita suka dan duka yang menjanjikan pengalaman hidup yang luar biasa. 

Kumpulan Cerpen: Sebuah Dunia Surealis

Kumpulan Cerpen: Sebuah Dunia Surealis

Kumpulan Cerpen: Sebuah Dunia Surealis

Shapiai Muhammad Ramly
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869681
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 96

Beli sekarang ›

Sebuah Dunia Surealis mengumpulkan 13 cerpen buah tangan Shapiai Muhammad Ramly yang menyentuh pelbagai tema dan persoalan kehidupan. Cerpen Sebuah Dunia Surealis menampilkan tema yang berbeza daripada biasa yang mengajak pembaca berfikir tentang surealis dalam realiti kehidupan. Cerpen ini memerlukan banyak tafsiran di balik tulisannya walaupun dalam pengisahannya, penulis mengajak pembaca berfikir tentang kepentingan graviti terhadap kehidupan manusia, kehidupan manusia pada zaman kemajuan yang banyak dibantu oleh robot dan keadaan bumi yang semakin tenant disebabkan oleh kegiatan yan dilakukan oleh manusia. 

 

 

Kumpulan Puisi: Sang Pelakon

Kumpulan Puisi: Sang Pelakon

Kumpulan Puisi: Sang Pelakon

Nimoiz T.Y
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798707
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 82

Beli sekarang ›

Puisi yang berjudul Sang Pelakon sarat dengan elemen ingainatif. Penyakaj melihat kehidupan sebagai lakonan, dalam menyatakan persekelilingan yang dipenuhi kepura-puraan, penipuan, dan aneka gejala ketidakjujuran. 

Gaya kreatifnya yang tersendiri, menganalogikan gerak di pentas oleh pelakon ahli sihir dengan gejala yang di atas itu. Sesekali seseorang yang terbiasa dengan perlakuan sedemikian ingin berlaku jujur namun kebiasaan itulah sebenarnya yang mendominasikan kehidupannya. 

Kumpulan Puisi: Ruang Kota

Kumpulan Puisi: Ruang Kota

Kumpulan Puisi: Ruang Kota

Nassury Ibrahim
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869001
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 46

Beli sekarang ›

Buku ini memuatkan 45 buah puisi yang mencitrakan pengalaman dan persepsi Nassry Ibrahim terhadap kota. Semuanya digarapkan beliau dalam ungkapan yang menarik dan dalam pelbagai gaya. Membaca sajak-sajak dalam kumpulan puisi ini bukan sahaja dapat mendekatkan diri khalayak pembaca dengan kehidupan di kota, mlahan persepsi dan pengalaman pembaca Nassury Ibrahim itu dapat menggamit pengalaman pembaca ketika hidup di kampung mahupun setelah bergelar warga kota. Jauh daripada itu, pembaca dapat mengutip iktibar daripada pengalaman itu untuk diangkat sebagai pedoman hidup di ruang kota, sebagaimana yang diungkapkan oleh Nassury Ibrahim melalui puisinya berjudul "Di Tengah Kebisingan". 

Engkau perlu belajar
hidup di tengah kebisingan ini
bagaimanakah bertindak
agar tidak menyulitkan
diri sendiri

 

Kumpulan Puisi: Perempuan Bulan Perempuan Hujan

Kumpulan Puisi: Perempuan Bulan Perempuan Hujan

Kumpulan Puisi: Perempuan Bulan Perempuan Hujan

Ainunl Muaiyanah Sulaiman
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798929
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 96

Beli sekarang ›

Ainul Muaiyanah memayungkan buku puisi pertamanya dengan satu soalan; "Hari ini, apakah kau punya kata-kata untukku saudara?" 

Soalan ini adalah untuk pembaca dan juga dua orang perempuan di dalam buku ini; Perempuan Bulan dan Perempuan Hujan. Jiwa mereka adalah sederhana dan polos seperti kalimat-kalimat kita akan temui dalam puisi-puisinya yang terasa ringan dan sungguh dekat dengan pengalaman harian kita. 

Puisinyua ibarat payung dan dua perempuan ini berpegangan tangan dalam pembacaan kita menyeberanngi hujan. 

Kumpulan Puisi: Pelamin Mahabbah

Kumpulan Puisi: Pelamin Mahabbah

Kumpulan Puisi: Pelamin Mahabbah

Nazri Hussein
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798981
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 65

Beli sekarang ›

Kehidupan ialah landskap pelamin yang menguntumkan harum cinta. Mekar dan ranum mahabbah biar sampai ke syurga. Meski diuji dengan runcing duri duniawi, usah dibiarkan rekak disambar badai yang berkocak. Binalah taman-taman bahagia dengan seluhur cinta yang dimulakan dengan lunak bahasa indah bermetafora. 

Puisi ialah hidangan yang manis, enak dan menyelerakan halkum nurani. Jamulah dengan kornea mata yang masuk dan mengalir ke kerongkong jiwa. Kejernihan diksi pasti membasahkan sanubari di tengah gelodak duniawi yang digelegakkan oleh segala buih songsang dan menjelikkan. 

Pelamin Mahabbah ialah runtunan hati pensyair yang merakamkan warna-warni kehidupan melalui sisi zahir mahupun menjengah jauh ke alam batiniah dan rohaniah. 

Kumpulan Puisi: Nyut Nurani

Kumpulan Puisi: Nyut Nurani

Kumpulan Puisi: Nyut Nurani

Naapie Mat
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869056
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 51

Beli sekarang ›

Ujana kehidupan semasa menjadi taakulan dan merupakan kuasa yang menjadi bayangan hidup dan kehidupan. Oleh itu, puisi-puisi dalam kumpulan ini merupakan taakulan yang bersujberkan falsafah kehidupan. Pengaruh filosof hadir dalam lubuk nurani terlebih dahulu sebelum melakukan penjalinan bahasa sesuai dengan makna yang menjana sensasi mengikut jalur fikir yang serasi. Kehadiran susuk puisi sedemikian bertujuan untuk memberi makna tanggapan yang mahu dibentuk dalam wajah dan struktur puisi. 

Kumpulan Puisi Remaja: MIMPI

Kumpulan Puisi Remaja: MIMPI

Kumpulan Puisi Remaja: MIMPI

Firdhaus Hassan
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798974
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 51

Beli sekarang ›

Buku ini mengumpulkan 45 buah puisi yang mengambil falsafah "Hidup hanyalah untuk mengejar impian dan merealisasikan mimpi. Selagi impian dan mimpi belum tercapai, selagi itulah manusia akan bersusah payah dan berkejar-kejaran untuk mendapatkannya. Setelah impian dan mimpi dikecap, yang tinggal hanyalah kematian"

Hidup hanyalah mimpi-mimpi manis sekiranya gagal berjuang di atas landasan realiti. Puisi-puisi dalam kumpulan puisi ini erat dengan kehidupan remaja masa kini. Penulis berusaha untuk mengangkat pemikiran berkenaan gejala sosial dalam kalangan remaja dalam bentuk naratif yang disulami estetika dan makna, pengucapan jujur dan memudahlan pembaca menghadamkan pemikiran yang dilontarkan. 

Bangkitlah daripada buaian mimpi yang mempesonakan khayalab. Jadilah pejuang yang memartabatkan intelektual dalam mendepani masa depan yang terus mencabar. 

Kumpulan Puisi: Mencari Tuhan Di Dasar Laut

Kumpulan Puisi: Mencari Tuhan Di Dasar Laut

Kumpulan Puisi: Mencari Tuhan Di Dasar Laut

Rita Robert Rawantas
RM 15.00 / RM 20.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869353
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 54

Beli sekarang ›

Buku ini lahir daripada inti rasa dan jernih kata yang dianugerahkan rasa kekaguman akan kebesaran Ilahi yang dialami seorang penyelam skuba. Selain senandung ombak memcah pantai, atau deburan ombak ke tiebibg lautan berbatu-batu - kita tidak pernah mendengar suaranya. Zaman-berzaman lamanya, kita mengakrabi lautan dan hidup bergantung kepadanya - namun seakrab itu juga kita leka dan tak usai melukakannya. Andai saja kita tahu betapa indahnya alam di dasar lautan - dapat melihat daripada mata ikan! 

Kumpulan Cerpen: Lembak

Kumpulan Cerpen: Lembak

Kumpulan Cerpen: Lembak

Mohamad Kholid Hamzah
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869728
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 93

Beli sekarang ›

Setiap zaman menyimpan kisah dan kita sentiasa diburu kenangan. Lembak datang dan airnya bergenang lama. Hari berganti hari dan minggu berganti bulan, Seolah-olah mematikan segala punca untuk menyambung hidup. Seolah-olah mahukan manusia mengalah dan berputus asa. Namun manusia sentiasa ada sebab untuk tidak mengalah. Anak-anak kecil yang perutnya minta diisi. Rumah dan warisan yang mesti dipertahankan. Jiwa anak-anak yang mesti diisi dengan hidup bertuhan dan tehug peribadi. Lemabk datang sebagai ujian untuk menjadikan manusia kuat. Tanpa ujian bagaimana manusia tahu dirinya berupaya? Bagaimana manusia tahu dia seorang yang hidup bertuhan, menerima ujian dengan hati reda akan qadak dan qadar. 

Mengumpulkan 12 buah cerpen yang menelusuri kehidupan masyarakat yang digelumangi nilai-nilai sejagat dan juga cabaran-cabaran yang melingkunginya. 

Kumpulan Cerpen: Lampu Putih Kedua Belas

Kumpulan Cerpen: Lampu Putih Kedua Belas

Kumpulan Cerpen: Lampu Putih Kedua Belas

Maharatu Rafidah Mohamad
RM 25.00 / RM 30.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869308
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 160

Beli sekarang ›

Panggilan ini panggilan terakhir, sila masuk ke kandang perkabungan sekarang. 

Antologi Puisi: Kita Orang 3 Beradik

Antologi Puisi: Kita Orang 3 Beradik

Antologi Puisi: Kita Orang 3 Beradik

Aladin Mohamad
Rosly Mohamad
Razali Mohamad
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670798806
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 113

Beli sekarang ›

Buat julung-julung kali, gabungan karya tiga beradik mewarnai sebuah buku puisi. Keistimewaan inilah yang menjadikan himpuna puisi ini sebagai buah tangan berharga yang perlu dihayati oleh khalayak pembaca. 

Ketiga-tiga mereka walaupun bersaudara, mempunyai kecenderungan yang berbeza. Aladin Mohamad-beliau menitipkan tema rakyat bawahan dan alam. Rosly Mohamad- beliau mengankat tema perjuangan bahasa dan bangsa. Razali Mohamad, beliau menyerlahkan perohal diri, keindahan dan alam. 

Walaupun temanya pelbagai, ketiga-tiga saudara ini berhasil merakyatkan puisi-puisi mereka dengan laras bahasa langsung yang mudah difahami dan komunikatif. 

Kumpulan Puisi: Potret Kemanusiaan

Kumpulan Puisi: Potret Kemanusiaan

Kumpulan Puisi: Potret Kemanusiaan

Anuar Mohd Nor
RM 20.00 / RM 25.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: 9789670869094
Tahun terbit: 2015
Jumlah muka surat: 108

Beli sekarang ›

AGar semua tahu akan pilu bangsa, agar semua tahu akan sedu manusia. agar semua rasa, agar suara menjerit-jerit minta tiada, agar simpat lahir, agar hak dikembalikan dan agar manusia itu manusia. 

Potret itu menggambarkan, potret itu menceritakan, potret itu memohon, pulanglah manusia kepada kemanusiaan, lantas bersama dapat kita mencari syurga.